בעיות שינה בדמנציה
אוזן קשבת וייעוץ לבני משפחה ולחולים. ניתן להתקשר מכל טלפון.
כמחצית האנשים מעל גיל 65 חווים שינויים בשינה. בדמנציה הפרעות שינה מופיעות בקרב כ-80% מהחולים. לרוב השינויים בשינה יופיעו בשלב האמצע של דמנציה/ אלצהיימר. לא ברור מה השינויים הספציפיים במוח שמביאים לשינויי בדפוסי השינה, והשינויים משתנים עם התקדמות המחלה.
הפרעות השינה השכיחות הן:
– יתר שינה (hypersomnolence)
– קשיי הירדמות או קושי להישאר במצב של שינה (insomnia)
– שינויים בנשימה במהלך השינה עד כדי תסמונת דום נשימה בשינה (OSA, Obstructive Sleep Apnea)
– הפרעות גופניות, כגון הפרעת הרגליים הפעילות
– הפרעות במעגל ערנות – שינה, כך שהופכים יום ולילה
אלו יתבטאו בין היתר בתופעות התנהגותיות כגון אלו:
– יקיצה מוקדמת ו"פתיחת יום חדש" כשעוד חשוך
– קמים מספר פעמים בלילה ומסתובבים בבית
– ישנים יותר במשך היום
– מתקשים לקום בבוקר
– נרדמים מוקדם בערב ועוד…
ההשפעה של הפרעות שינה על האדם עם דמנציה/ אלצהיימר
על אף שנראה שהאדם עם דמנציה/ אלצהיימר ישן המון שעות, איכות השינה לרוב אינה טובה. כל אדם, עם או ללא דמנציה/ אלצהיימר, סובל מקשיים גופניים וקוגניטיביים בהיעדר שינה מספקת. אנשים עם דמנציה/ אלצהיימר לרוב חווים פחות שינה של גלי מוח איטיים ושינת חלום (REM), שהם סוגי שינה עמוקה חשובים להרגשה של ריענון וחיוניות מהשינה.
הפרעות שינה יכולות לגרום ל:
– עצבנות מוגברת
– קשב וריכוז לקויים
– יכולת קוגניטיבית מוגבלת
– הגברה של מצוקה רגשית
– סיכון מוגבר לנפילות
בשנים האחרונות יש מודעות גוברת להשפעה של מחסור בשינה ו/או הפרעות שינה במהלך החיים כגורם סיכון להתפתחות דמנציה. לדוגמה, דום נשימה בשינה (OSA) מגביר באופן משמעותי את הסיכון לדמנציה מסוג אלצהיימר או מסוג וסקולרי, ויש לשלול השפעה של גורם רקע זה כחלק מתהליך האבחון לדמנציה.
השפעות של סוגי דמנציה על הפרעות שינה:
דמנציה וסקולרית:
דמנציה זו מופיעה על רקע שינויים באספקת הדם למוח והחולים בה בסיכון פי 2.5 לחוות אינסומניה (קושי להירדם או קושי להישאר בשינה). כפי שהוזכר לעיל, בקרב חולים בדמנציה זו לעתים קרובות יש תסמונת דום נשימה בשינה, שבה נתיב כניסת האויר נחסם באופן חלקי או מלא, העלול התבטא בנחירות רמות או שיעול.
על כל מקרה, המוח "מעיר" את האדם כדי לאפשר לאוויר להיכנס כראוי, לרוב על ידי גירוי לשינוי תנוחה או משהו דומה. תסמונת זו גם מגבירה את הסיכון להתקף לב ולשבץ מוחי.
דמנציה מסוג גופיפי לואי ודמנציה על רקע פרקינסון:
הפרעות שינה מדווחות בקרב רוב האנשים המאובחנים כחולים בפרקינסון ובדמנציה מסוג גופיפי לואי (כ-90% מהחולים). הפרעות שינה בסוגי דמנציה אלו כוללות שינה מוגברת במהלך היום (EDS), אינסומניה, הזיות, דום נשימה בשינה והפרעת התנהגות בשינת REM*.
*הפרעת התנהגות בשינת REM: לרוב במהלך שינת REM, שהיא שינת חלום, יש נתק בין הפעילות של המוח והפעילות של השרירים, כך שאנחנו יכולים לחלום שאנחנו רצים/ מטפסים/ קופצים וכד' בעוד הגוף שלנו נשאר רפוי וללא תנועה משמעותית. בהפרעה זו לא מתקיים הנתק הזה בין גוף ומוח, והאדם מניע את הגפיים בזמן החלום לביצוע התנועות שהוא חולם. האדם עצמו אינו מודע לכך כלל, ומי שנפגע הוא מי שישן לצידו.
יש לעתים מקרים של פגיעה ופציעה ממשית בבן/בת הזוג.
האדם החולם כאמור אינו מודע לכך. לא מומלץ להעירו כדי להפסיק את התנועות ואין טעם לדבר על כך בזמן שהוא ער הפתרון המתאים הוא שינה במיטות נפרדות, ואולי אף חדרים נפרדים אם אפשר (לעתים התנועות מלוות גם בצעקות וקולות המפריעים לאחר לישון).
התמודדות עם הפרעות בשינה בדמנציה/ אלצהיימר
התייחסות להפרעות שינה צריכה להיות מותאמת אישית לאדם עם דמנציה/ אלצהיימר ולתפקודו.
ראשית, מומלץ לפעול ליצירת היגיינת שינה מיטיבה:
– חשיפה לשמש במשך היום: אור השמש הוא גורם חשוב ביותר להפרשה של מלטונין, הורמון חיוני לעורר הרגשה של הצורך בשינה. די בישיבה במרפסת בשמש למשך חצי שעה בכדי לקבל את ההשפעה הדרושה.
– חדר שינה עם תאורה מתאימה: תריסים וחלונות סגורים, ללא אורות חזקים, תאורת הכוונה לשירותים (רצוי תאורה בגוון אדום/ כתום)
– טמפרטורת החדר המומלצת לשינה היא כ-18 מעלות
– הוצאת מכשירים חשמליים מחדר השינה (כולל טלוויזיה, טלפון נייד, מחשב, שעון דיגיטלי וכד')
– צמצום משקאות עם קפאין ומזון "כבד" בשעות אחה"צ והערב
– פעילות גופנית מתונה שעות אחה"צ- ערב
– יצירת שגרה לקראת שינה
– שימוש במכשיר המייצר "רעש לבן": מכשירים פופולריים בחו"ל שממסכים רעשים מהסביבה שעלולים להפריע להירדם או במהלך השינה, כגון נביחות של כלבים, מכוניות נוסעות וכד'.
בהקשר של דמנציה/ אלצהיימר לעתים גם רעש של מזגן או מאוורר (בפרט אם אינם חדשים ומהסוג השקט) עלול להוות גורם רעש המשפיע לרעה על שינה.
– טיפול באמצעות אור: טיפול שבו חושפים את האדם לתדרי אור מסוימים (מנורות מיוחדות) לפרקי זמן מוגדרים במטרה לנרמל את מעגל ערות שינה. הדיווחים על ההשפעה בדמנציה/ אלצהיימר הם מגוונים ואין התוויה ברורה להשתמש באמצעי טיפול זה.
מה עוד אפשר לעשות?
– "שמיכת כובד": שמיכה בעלת משקל רב (ממולאת בכדורי סיליקון קטנים) המשפיעה על מערכת העצבים באופן הדומה לעיסוי עמוק. משקל השמיכה מרגיע את ערכת העצבים ועשוי לסייע לשמירה על רצף שינה. יש דיווחים על השפעה מיטיבה של אמצעי התערבות זה, אולם בדומה לכל טיפול לדמנציה/ אלצהיימר, התגובה היא פרטנית ולא ניתן לדעת מראש מי יפיק מכך תועלת ומי לא. חשוב להתאים את משקל השמיכה באופן פרטני, והנוסחה המקובלת היא שמשקל השמיכה כ-10% ממשקל המשתמש.
– משככי כאבים: סיבה שכיחה להתעוררות בלילה היא כאבים, בפרט כאבי מפרקים. לעתים האדם עם דמנציה/ אלצהיימר לא ידווח על כך, ואף לא ישיב באופן חיובי לשאלה ישירה בעניין. מומלץ לשקול יחד עם הרופא המטפל אפשרות למתן משככי כאבים מתאימים לפני השינה או במהלך הלילה.
– אנשים עם דמנציה/ אלצהיימר שאובחן גם דום נשימה בשינה: הטיפול המקובל לדום נשימה בשינה הוא שימוש במכשיר המחדיר אויר לריאות בדחיסה, הנקרא גם BPAP או CPAP. אלו מכשירים אפקטיביים לטיפול בתסמונת זו, אבל השימוש בהם אינו נוח או קל, גם לאדם עם מוח תקין, לא כל שכן לאדם עם דמנציה. אולם תמיד מומלץ לנסות אם זו ההמלצה לטיפול, גם אם השימוש הוא לחלק מזמן השינה בלבד.
– כדורי שינה: לעתים אין מנוס משימוש בטיפול תרופתי להפרעות השינה בדמנציה/ אלצהיימר. חשוב לעשות זאת בייעוץ עם רופא מומחה ולא לתת כל מיני תרופות ללא מרשם/ טבעיות וכד'.
בדומה לשינויים אחרים דמנציה/ אלצהיימר, לרוב יהיה צורך לשלב את הטיפול התרופתי לשינה עם התאמת הסביבה והשגרה היומית בהתאם להצעות לעיל ובפוסטים קודמים. לתרופת שינה תמיד יש "מחיר" של פגיעה בערנות לא רק בלילה, ועלולה להיות השפעה לא מיטיבה גם על יכולת הניידות.
כאמור, גם להיעדר שינה פגיעה דומה לאדם עם דמנציה/ אלצהיימר ולמי שלמטפל בו.
– קנביס רפואי: יש דיווחים של השפעה מיטיבה של קנביס רפואי על שינה בדמנציה. עם זאת, נכון לעכשיו אין ראיות מדעיות מובהקות לגבי יתרון בשימוש בקנביס רפואי בדמנציה לעומת שימוש בתרופות שינה/ הרגעה/ אנטי פסיכוטיות וכד'. כל התכשירים עשויים להיטיב או להחמיר את התסמינים.
– ארומתרפיה: יש בני משפחה המדווחים הצלחה בשימוש בשמנים מתאימים, בעיקר לבנדר. בייעוץ איש מקצוע בלבד.
—– המדריך המלא —–
—– עקבו אחרינו —–