40% ממקרי הדמנציה ניתנים למניעה

שתפו את המאמר

Facebook
WhatsApp

כמה ניתן למנוע דמנציה בארצות הברית? ב- 6 ביולי ב-JAMA Open, חוקרים בראשות מארק לי, מאוניברסיטת מינסוטה, מיניאפוליס, ייחסו 41% ממקרי הדמנציה ל-12 גורמי אורח חיים הניתנים לשינוי. השמנת יתר, לחץ דם גבוה וחוסר פעילות גופנית היוו את חלקו הארי.  "ממצאים אלה יכולים להנחות מאמצי מניעה על ידי הדגשת גורמי הסיכון המשפיעים ביותר על מקרי דמנציה בארה"ב", כתב לי לאלזפורום.

אומדן זה עומד בקנה אחד עם דו"ח ועדת Lancet הקושר 40%  ממקרי הדמנציה ברחבי העולם לאותם 12 גורמי סיכון: חוסר פעילות גופנית, צריכת אלכוהול מופרזת, השמנת יתר, עישון, יתר לחץ דם, סוכרת, דיכאון, פגיעה מוחית טראומטית, אובדן שמיעה, מספר שנות השכלה, בידוד חברתי וזיהום אוויר. עם זאת, הדו"ח קבע כי אובדן שמיעה, השכלה ועישון הינם שלושת הגורמים המשמעותיים ביותר (חדשות הוועידה באוגוסט 2020).

עבודתו של לי מדגישה את ההבדלים האפידמיולוגיים בין ארצות הברית למדינות אחרות.

לי, שהוא גם המחבר הראשון של המאמר, ניתח סקרי בריאות בקרב אמריקאים בגילאי 25 עד 95 שהשתתפו בארבע קבוצות תצפית גדולות: סקר הקהילה האמריקאית; סקר בחינת הבריאות והתזונה הלאומית; סקר ראיונות הבריאות הלאומי; והפרויקט הלאומי לחיים חברתיים, בריאות והזדקנות. נתוני זיהום האוויר הגיעו מהמרכז לפתרונות אוויר, אקלים ואנרגיה.

לי התמקד באותם 12 גורמי אורח חיים שזוהו על ידי ועידת ה-Lancet. הוא השתמש בערכי הדו"ח עבור הסיכון היחסי לדמנציה כדי להבין את חלק האוכלוסייה שניתן לייחוס (PAF), כלומר, איזה שיעור של דמנציה בקבוצות מוסבר על ידי כל גורם סיכון.

בנתונים של ארה"ב, לשלושת הגורמים השכיחים ביותר – השמנת יתר, יתר לחץ דם, חוסר פעילות גופנית – היה גם ה-PAF הגדול ביותר, כל אחד מהם מהווה 20%  מהסיכון לדמנציה. גורמי סיכון נפוצים אחרים נשאו סיכון נמוך יותר. זיהום האוויר דורג במקום החמישי בשכיחות אך הגיע למקום השני אחרון כגורם סיכון, והסביר רק 2.2% מהדמנציה הניתנת למניעה. צריכה מופרזת של אלכוהול, המוגדרת כשתייה של יותר מ-14 משקאות סטנדרטיים בשבוע, היוותה 0.7%. המספרים ה"לא משוקללים" הללו לא הביאו בחשבון שחלק מהסיכונים עולים בקנה אחד זה עם זה. לדוגמה, חוסר פעילות גופנית מגדילה את הסיכוי של אדם לעלות במשקל או לסבול מלחץ דם גבוה, או השמנת יתר מגבירה את הסיכויים של אדם לפתח סוכרת.

"זיהוי המניעים העיקריים של נטל דמנציה בתוך קבוצות גזע ואתניות שונות הוא מבשר קריטי ליצירת מדיניות בעלת השפעה שוויונית על הבריאות", כתבו המחברים.

דבורה בארנס, מאוניברסיטת קליפורניה, סן פרנסיסקו, ועמיתיה מצאו לאחרונה את אותו הדבר בכ-380,000 מבוגרים אמריקאים שענו על סקר גורמי הסיכון של ארה"ב (Nianogo et al., 2022). שמונה גורמי סיכון לדמנציה – חוסר פעילות גופנית, השמנת יתר באמצע החיים, עישון, יתר לחץ דם באמצע החיים, סוכרת, דיכאון, אובדן שמיעה ומספר שנות השכלה – נמצאו בקורלציה ל-37% מהסיכון לדמנציה בארצות הברית, כאשר השמנת יתר, חוסר פעילות גופנית ומספר שנות השכלה נמצאים בראש הטבלה.

הפחתת החשיפה לגורמי סיכון הניתנים לשינוי עלולה להפחית את שכיחות הדמנציה. ואכן, התוכנית הלאומית לטיפול במחלת האלצהיימר קוראת להורדת שכיחות גורמי הסיכון ב-15 אחוז עד 2023 (חדשות דצמבר 2021). לי חישב שאם זה ייעשה עבור כל אחד מ-12 הגורמים המדווחים כאן, מקרי הדמנציה ירדו בארצות הברית ב-7.3%, או כ-427,000 אנשים. "מניעה על ידי הפחתת גורמי סיכון הניתנים לשינוי היא כיום הכלי החשוב ביותר בארגז הכלים שלנו לבלימת מקרי דמנציה", כתב לי. "מציאת דרכים להפחית את מספר האנשים שיש להם את גורמי הסיכון הללו עשויה להוביל לירידה משמעותית במספר האמריקאים החיים עם דמנציה." 

נכתב על ידי – צ'לסי ויידמן בורק

עיצוב ופיתוח: קבוצת מינוף

Made by: Minuf Digital

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן