פעילות בחגים עם אדם עם דמנציה

מאת עו"ס עדי רפאל

חודש תשרי פה ואיתו שרשרת החגים. את ראש השנה כבר צלחנו, ומעבר לפינה כבר מחכה לנו יום כיפור. החגים מביאים שמחה והתרגשות, הזדמנות למפגשים משפחתיים וארוחות חגיגיות, אבל הם גם שוברים את השגרה הקבועה שלנו. אנשים נוסעים, פעילויות שונות מתבטלות, ויש רעש והמולה רבים מהרגיל.

Photo by Mike Scheid on Unsplash

השינוי הזה בשיגרה יוצר קושי רב וחרדות אצל אנשים שחיים עם דמנציה, וגם אצל בני המשפחה שלהם. לכן חשוב ליצור להם תוכנית תעסוקה ופעילות לימי החגים הרבים. בנוסף, פעילויות משותפות ומהנות מביאות לחיזוק מערכת היחסים, וליצירת תחומי עניין חדשים.

הנה 10 הדברים שכדאי לזכור, כשבאים לבנות תוכנית שכזו:

* מכיוון שדמנציה מביאה לפגיעה בתפקוד, חשוב מאוד להתאים את התכנים ליכולת התפקודית הפיזית והקוגניטיבית של האדם עם הדמנציה, ולדאוג לתעסוקה מתאימה.

* השתדלו לשמור על סדר יום קבוע ומובנה.

* שלבו את הפעילויות תוך הקשבה מתמדת בין הרצונות והיכולות של האדם המבוגר.

* צאו עם האדם להליכה או טיול בשכונה לפחות פעם ביום. החשיפה לשמש מסייעת בשמירה על שעות ערות ושעות שינה.

* שלבו פעילות גופנית, והשתדלו להפעיל את הגוף שלו: הליכה, משחק כדור, תיגוף (תיפוף על הגוף).

* חשבו על פעילויות שיובילו לעניין, אתגר ותחושת הצלחה, וייצרו אוירה חיובית ונינוחה. אפשר להיעזר בערכות התעסוקה של עמותת עמדא: א. ערכת קשרים וכישורים – ערכת פעילות שכוללת מגוון רחב של משחקים ורעיונות לפעילות משותפת. ב. ערכת בכורסא עם פיקסו

* מוזיקה: האזנה למוזיקה היא פעילות נהדרת. הצלילים ממלאים את החדר, ויש להם השפעה ישירה על מצב הרוח וההרגשה הכללית. ניתן להאזין ביחד, לשיר ביחד ואפילו לחשוב על שירים שמכירים בנושא מסוים. כמו כן ניתן לצפות במוזיקה בערוצי המוזיקה השונים בטלוויזיה, חוויה שמדמה תחושה של קונצרט.

* תמונות: עשו שימוש בתמונות מכל סוג שהוא: תמונות אישיות של המשפחה, קלפים, תמונות מהעיתון ועוד. זה מאפשר יצירת שיחה סביב נושא מסוים, והעלאת זיכרונות. התמונות מהוות גירוי חזותי, שמעורר חוויות וזיכרונות מהעבר, וגירוי חזותי אצל קשישים בכלל, וקשישים החיים עם דמנציה בפרט, פועל טוב יותר מגירוי שמיעתי.

* שתפו את האדם עם דמנציה בפעילויות שונות בבית כגון: קיפול כביסה, חיתוך ירקות, הכנת עוגיות, שאיבת אבק. הכל בהתאמה מלאה ליכולתו ולשיתוף הפעולה שלו.

* שימרו על איזון בין עומס הפעילות לזמן מנוחה. אדם עם דמנציה זקוק למנוחה.

ואחרי כל זה הנה עוד עצה ממני, קטנה אבל חשובה: גם אתם זקוקים למנוחה וצבירת כוחות להמשך, אז אל תשכחו לבקש עזרה.

הקו החם 8889*

אוזן קשבת וייעוץ לבני משפחה ולחולים. ניתן להתקשר מכל טלפון.

—– המדריך המלא —–

המדריך המלא למחלת האלצהיימר

לפניכם רשימה של סימנים נפוצים לדמנציה.

—– עקבו אחרינו —–