על מחלת אלצהיימר
מחלת אלצהיימר - מבוא
אשתך תמיד שוכחת היכן הניחה את המפתחות, אבל ביום שלישי שעבר היא לא יכלה להיזכר למה המפתחות נועדו. סבא שלך נוהג לצאת לטיול סביב השכונה בכל יום. אבל ארבע פעמים בחודש האחרון הוא לא יכול היה למצוא את דרכו הביתה ללא עזרה משכן. דודך האהוב אינו מסוגל לזכור את שמך או את שמות בעלך והילדים.
אובדן הזיכרון, הבלבול וחוסר התמצאות הינם סימפטומים מוכרים של דמנציה, כלומר התדרדרות מנטלית. אלצהיימר היא הצורה השכיחה בעולם של מחלה זו.
לדאבון הלב, אנשים רבים מסרבים להכיר בכך שסימפטומים אלה מעידים על משהו לקוי. הם חושבים שזאת הזדקנות, אך אין הדבר כך.
יש והסימפטומים מתפתחים בהדרגה ובמשך זמן ארוך אינם ניכרים. לפעמים אנשים מסרבים לפעול בנוגע למחלה, למרות ידיעתם שמשהו לא בסדר. לכן חשוב להתייעץ עם רופא כאשר אדם מרגיש בסימפטומים הללו אצל בן משפחה קרוב. רק הרופא יכול לאבחן נכונה את המצב.
לא ניתן להחזיר את המצב לקדמותו אך ניתן לעשות רבות לשימור איכות חיים והאטת המשך ההתדרדרות למרות אבחנת מחלת אלצהיימר. אפשר לקבל עזרה וללמוד כיצד לטפל באדם המתדרדר מנטלית ותפקודית וכיצד והיכן יקבל המטפל עזרה ותמיכה. למידע נוסף פנה לעמותה.
רק רופא יוכל להחליט האם טיפול רפואי כלשהו מתאים לחולה.
שלבי המחלה
מקובל להבחין בשלושה שלבים של המחלה. אורכו הממוצע של כל שלב שנתיים עד ארבע שנים.
שלב מוקדם | שלב אמצעי | שלב סופי | |
זיכרון | אובדן זיכרון לטווח הקצר, קושי בזכירת שמות או מילים, הנחת חפצים שלא במקומם, קשיי התמצאות במקום. | החמרה באובדן הזיכרון לטווח קצר, נשמרת יכולת לזכור אירועים מהעבר הרחוק יותר, אובדן כושר לימוד, חוסר יכולת לעבד זיכרונות חדשים. | אובדן מוחלט. |
יכולת קוגניטיבית | קושי בביצוע מטלות מורכבות כגון ניהול כספים ועבודה, קושי בהתמצאות בזמן. | קושי בבחירה ובקבלת החלטות, קשיי ריכוז, שיפוט לקוי, אובדן חוש הזמן, חוסר התמצאות במקום, כשל בביצוע חישובים פשוטים. | אובדן מוחלט. |
מצב רוח והתנהגות | שינויים במצב הרוח, אובדן עניין בפעילות פנאי וחברה, ירידה בספונטניות, בלבול, נטייה לדיכאון ולתוקפנות. | שינויים קיצוניים במצב הרוח, הפרעות שינה, אפתיה, חוסר עניין באנשים קרובים, חשדנות, מחשבות שווא ולעתים הזיות ראייה ושמיעה. גם שוטטות מאפיינת שלב זה. | פאסיביות, אדישות למתרחש, אובדן מוחלט של יכולת לזהות אנשים קרובים וחפצים. |
מרכז המידע והיעוץ לדמנציה 8889*
אוזן קשבת וייעוץ לבני משפחה ולחולים. ניתן להתקשר מכל טלפון.
גורמי סיכון
מחלות רבות אינן פוגעות במידה שווה בכלל האוכלוסיה.
אנשים שונים באוכלוסיה מועדים לפתח מחלות, אם בשל המטען הגנטי אותו ירשו מהוריהם, בשל אורחות והרגלי חיים, או בשל קיומן של מחלות אחרות מהן סובלים או סבלו בעבר.
על-ידי איתור מוקדם של גורמי סיכון ניתן לקבוע את דרגת הסיכון ולבנות תוכנית אישית להתערבות טיפולית ומניעתית נכונה.
חשיבות הגורם הגנטי מתגברת בשילוב עם גורמים סביבתיים.
בין הגורמים שזוהו: יתר לחץ דם, סכרת ומחלות לב כליליות.טיפול ביתר לחץ דם מקטין את הסיכוי להופעת המחלה טיפול בתרופות להפחתת שומנים, ובעיקר סטטינים
גורם אף הוא להפחתת הופעת מחלת אלצהיימר.
נמצא גם שהסיכון להתפתחות המחלה עולה בין המעשנים.המגדילים את סיכוייו לחלות במחלה מסוימת. גורם סיכון אפשרי נוסף להתפתחות מחלת אלצהיימר הוא רמות גבוהות של הומוציסטאין בדם, במקרה זה הטיפול כולל מתן ויטמינים מקבוצת B.
פרופ' יורם ברק סוקר קווים מנחים לטיפול ומניעה של מחלת אלצהיימר כפי שגובשו על ידי ארבעה צוותי רפואה בישראל- מומחים ברפואת המשפחה, נוירולוגיה, גריאטריה ופסיכיאטריה. "זיכרון קולקטיבי" הארץ, 18 דצמבר, 2011. לכתבה לחצו כאן
סימני אזהרה
לפניכם רשימה של סימנים נפוצים לדמנציה. אם ברשימה שלהלן יש סימפטומים אשר לדעתכם מתאימים להתנהגות האדם שאתם חוששים למצבו, רצוי לפנות לרופא המתמחה במחלות הדמנציה (נוירולוג, פסיכיאטר או גריאטר) לבדיקה יסודית.
אובדן זיכרון המשפיע על העבודה
טבעי לשכוח מדי פעם מטלות, שמות עמיתים או מספרי טלפון של שותפים לעבודה, ומאוחר יותר להיזכר בהם. אלה הסובלים מדמנציה (לדוגמה חולים במחלת אלצהיימר או בסוגים אחרים של דמנציה), עלולים לשכוח דברים לעתים קרובות יותר, והם אינם נזכרים בהם אחר כך.
קושי במילוי מטלות מוכרות
אנשים עסוקים יכולים, מפעם לפעם, לא לשים לב, להשאיר את התבשיל בתנור ולהיזכר להגישו רק בסוף הארוחה. חולי אלצהיימר עלולים להכין ארוחה ולא רק לשכוח מרכיבים שלה, אלא אף לשכוח שבכלל הכינו אותם.
בעיות שפה
כל אדם נתקל מדי פעם בקושי למצוא את המילה הנכונה, אך יצליח לסיים את המשפט עם מילה מתאימה אחרת. חולה אלצהיימר עלול לשכוח מילים פשוטות או להחליפן במילים שאינן מתאימות, ובשלב מתקדם של המחלה להפוך את המשפט כולו לבלתי מובן.
חוסר התמצאות בזמן ובמקום
טבעי לשכוח לרגע איזה יום היום או לאן פניך מועדות. חולי אלצהיימר עלולים ללכת לאיבוד ברחוב שלהם, מבלי לדעת היכן הם נמצאים, איך הגיעו לשם וכיצד יחזרו הביתה.
שיפוט שגוי או מידרדר
ייתכן שאדם יהיה שקוע כל כך במעשיו או בשיחת טלפון, עד שישכח לרגע את הילד הנתון תחת שמירתו. חולי אלצהיימר עלולים לשכוח לחלוטין, שילד נמצא תחת פיקוחם. הם עלולים להתקשות להתלבש או להתלבש בצורה משונה, כמו להתעטף בכמה חולצות זו על גבי זו, או להתלבש באופן שאינו מתאים לעונה.
בעיות של חשיבה מופשטת
אנשים שבדרך כלל מחשבים ומאזנים את פנקסי הצ'קים שלהם, עלולים להתבלבל אם החישוב מסובך מן הרגיל, אך בסופו של דבר יגיעו לפתרון. חולה אלצהיימר עלול לשכוח לחלוטין מהם מספרים ומה יש לעשות בהם.
הנחת דברים שלא במקומם
כל אדם עלול להניח את ארנקו או את מפתחותיו שלא במקומם מפעם לפעם. חולה אלצהיימר עלול לשכוח היכן הניח את חפציו לעיתים קרובות או להניח דברים במקומות בלתי מתאימים, למשל: את המגהץ במקפיא או את השעון בכלי של הסוכר.
שינויים במצב הרוח או בהתנהגות
לכל אדם יש לעתים יום גרוע, והוא עלול להיות עצוב או מצוברח מזמן לזמן. אצל חולה אלצהיימר או חולה בסוג אחר של דמנציה עלולים להתרחש שינויים קיצוניים במצב הרוח ללא סיבה נראית לעין, כמו מעבר משלווה לדמעות, לכעס ושוב ורוגע – והכול בפרק זמן קצר.
שינויים באישיות
בדרך כלל משתנה אישיותו של אדם במידה מסוימת עם הגיל. אצל חולה דמנציה השינויים באישיות עלולים להיות ניכרים: אדם שקט ונוח לבריות עלול להפוך רגזן, טרחן וחשדן ולעיתים כנוע, כפי שלא היה בעבר. בד"כ דמנציה הופך את החולים לאפטיים, כך שהחולה יפגין אי אכפתיות ביחסיו עם אנשים שהיו קרובים לו בעבר.
אובדן יזמה
תופעה טבעית היא התעייפות מעבודות משק הבית, מפעילויות עסקיות או מחובות חברתיים, אבל מרבית האנשים חוזרים ומגלים יוזמה ועניין. חולה הדמנציה עלול להפוך לפאסיבי, ויזדקק לעידוד על מנת לגלות מעורבות בפעילויות שונות.
מאמרה של ד"ר נועה ברגמן, מנהלת המרכז להפרעות זיכרון וריכוז, המרכז הרפואי תל אביב, בנושא מחלת אלצהיימר – אוכלוסייה בסיכון ופיתוח טיפולים חדשים. לקריאת המאמר לחצו כאן
למידע על "5 המסרים שחשוב שתדעו על דמנציה" לחצו כאן
הרצאתו של פרופ' עמוס קורצ'ין, יו"ר המועצה המדעית של עמותת עמדא, בנושא "מדוע לא הצלחנו לרפא את מחלת אלצהיימר", מתוך הכנס ה12 בנושא "מחלוקות בנוירולוגיה" שהתקיים במרץ 2018
—– המדריך המלא —–
—– עקבו אחרינו —–