רוב הסיכויים שאתה מכיר מישהו עם מחלת אלצהיימר או דמנציה. זה נובע בין השאר מהעובדה שככל שהאוכלוסיה המבוגרת שלנו גדלה, כך גם מספר האנשים המתמודדים עם בעיות קוגניטיביות חמורות וקשורות לבריאות.
באופן לא מפתיע, השינוי הדמוגרפי הזה לווה בגידול במספר המשווקים שמנסים להערים על אוכלוסייה זו, ומשווקים מוצרים המציגים טענות לא מוכחות כאילו הם יכולים למנוע, לטפל, לעכב או אפילו לרפא את מחלת האלצהיימר.
תרופות הפלא לכאורה הללו נמכרות בעיקר באינטרנט. לעתים קרובות, אם כי לא תמיד, הן משווקות באופן כוזב כתוספי תזונה. ללא קשר לצורת השיווק שלהם, מוצרים אלה אינם מבוססים על מדע אמיתי. מה שהחברות הללו מוכרות הוא תקוות השווא שיש טיפול או תרופה יעילה.
במקרה הטוב, למוצרים המוצעים על ידי אמני הונאה אלו לא תהיה השפעה על המטופל; במקרה הגרוע הם עלולים להוות סכנה למטופל שלוקח אותם. לא רק שהם לא ישיגו את מה שהם טוענים לרפא, המרכיבים במוצרים אלה עשויים לקיים אינטראקציה עם, ועלולים להפריע, לתרופות חיוניות. יתר על כן, מוצרים אלה לא נבדקו על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) או הישראלי לגבי בטיחותם ויעילותם. מוצרים אלו הם בזבוז כסף ועלולים גם לעכב את הצרכנים מלקבל את הטיפול והתמיכה הדרושים למחלתם.
הזהרו מטענות לא מוכחות לגבי טיפולים באלצהיימר. זוכרים את האמירה, ״אם זה נראה טוב מכדי להיות אמיתי, כנראה שזה כך״? לרוע המזל, כאשר הוא מתמודד עם בעיה בריאותית רצינית, אפילו את האדם הרציונלי ביותר ניתן להביא לכדי אמונה בטענות בלתי סבירות. ואכן, על זה סומכות חברות המוכרות טיפולים מזויפים.
אחת הדרכים הטובות ביותר להגן על עצמך מפני טיפולים מזויפים היא לשאול את עצמך: האם הטענה נראית מבטיחה מדי והאם היא סותרת את מה ששמעת ממקורות מוכרים לגבי טיפולים במחלת האלצהיימר. חברות המוכרות טיפולי אלצהיימר לא מוכחים כוללות לעתים קרובות מגוון של טענות שאין להן תימוכין מדעיים ויכללו הצהרות רחבות לגבי כוחות הריפוי כביכול של המוצרים שלהן.
אלה כוללים הצהרות כגון:
״אתה יכול אפילו לשנות את מהלכה של ירידה נפשית הקשורה לדמנציה או אפילו לאלצהיימר תוך שבוע בלבד.״
״תוספים משמשים לריפוי מחלת אלצהיימר״
״יכול להפחית את הסיכון לאלצהיימר בחצי״
״יכול להיות שיש לו תפקיד במניעת התקדמות אלצהיימר״
״הוכח קלינית כמסייע לטיפול במחלות של המוח כמו אלצהיימר ואפילו דמנציה.״
דגל אדום נוסף הוא שרבות מהטענות שהעלו חברות אלו לגבי הכוחות המרפאים כביכול של המוצרים שלהן לרוב אינן מוגבלות למחלת האלצהיימר. על הצרכנים להתרחק ממוצרים המתיימרים לרפא או לטפל במגוון רחב של מחלות שאינן קשורות זו לזו.
איך להגן על עצמך
הנה כמה דרכים אחרות להגן על עצמך ואחרים מפני טיפולי אלצהיימר מזויפים:
- הטל ספק בכל מוצר שמתיימר להיות גם ״פריצת דרך מדעית״. חברות המשווקות את המוצרים הללו מנצלות את האנשים כשהם הכי פגיעים ולעיתים קרובות מחפשים תרופת פלא.
- בדוק תמיד עם הרופא או עם אנשי מקצוע בתחום הבריאות המטפלים בך לפני קנייה או שימוש בכל מוצר ללא מרשם, כולל אלה המסומנים כתוספי תזונה.
מחקר מדעי רב נערך על מחלת האלצהיימר, אך בשלב זה, אף תרופה או טיפול לא הוכחו כאלה שיכולים לעצור או להפוך את התקדמות המחלה. מספר תרופות מרשם אושרו על ידי ה-FDA לטיפול באנשים שאובחנו עם מחלת האלצהיימר. רוב התרופות פועלות בצורה הטובה ביותר עבור אנשים בשלבים המוקדמים של המחלה, ויכולות להאט כמה תסמינים, כגון אובדן זיכרון, לזמן מה. אבל אף אחת מהתרופות הללו לא עוצרת את המחלה עצמה באופן מלא.
פיתוח טיפול תרופתי ותהליך אישור התרופה לשימוש על ידי ה-FDA דורשים מחקר ובדיקות קליניות כדי להבטיח שתרופות חדשות הן יעילות ובטוחות. עבור מטופלים המעוניינים בגישה לתרופות הנמצאות בשלב המחקר, ישנן דרכים חוקיות לעשות זאת, כגון השתתפות בניסויים קליניים.
ה-FDA נוקט בפעולה נגד חברות המשווקות תרופות חדשות לא מאושרות המתיימרות למנוע, לאבחן, לטפל או לרפא את מחלת האלצהיימר ומספר מחלות ומצבים בריאותיים אחרים.
למידע מהימן על טיפול תרופתי באדם עם דמנציה יש לעיין במסמך שאושר על ידי המועצה המדעית של עמותת עמדא לדמנציה.