חגים עם אדם עם דמנציה

מאת עו"ס עדי רפאל

מתכוננים לחגים ובמשפחה יש אדם שחי עם דמנציה?

קבלו טיפים פשוטים, שיעזרו לכם להתארגן לחג מהנה. לחגוג חג עם אדם עם דמנציה זו חוויה שונה ממה שאנחנו רגילים, אבל היא עדיין יכולה להיות מהנה ומוצלחת.

Photo by Element5 Digital on Unsplash

כשאתם מתכננים את החגים, חשוב שקודם תשאלו את עצמכם: האם האדם שחי עם דמנציה ייהנה מהמפגש הרועש? האם אתם תצליחו ליהנות מהמפגש מבלי שתחושו מתח ולחץ מעיקים? עניתם כן לשתי השאלות? חשוב לכם שיקירכם יחגוג אתכם? הנה כל הטיפים שאתם צריכים, כדי להפוך את החג שלכם למוצלח:

✔ שתפו את האדם שחי עם דמנציה בתוכניות לחג, והתייעצו איתו איך הוא היה מעוניין לחגוג את החג. אל תציפו במידע, אלא תנו שתי אפשרויות קצרות וברורות.

✔ אפשרו לבן המשפחה עם דמנציה לקחת חלק פעיל בהכנות לקראת החג, לפי מידת יכולתו. למשל: לערוך שולחן, לרוקן רימונים, לקשט את הסוכה או כל דבר אחר שמתאים.

✔ כדאי לשוחח מראש עם בני המשפחה שמגיעים לחגוג עמכם, להסביר להם את המצב ולבקש מהם עזרה, כדי שהמפגש יהיה מוצלח.

✔ כדאי שהאדם שחי עם דמנציה יגיע ראשון למפגש, כדי שיהיה לו מספיק זמן להסתגל לשינוי ולהמולה.

✔כאשר מגיעים האורחים עמדו לצידו של האדם החי עם דמנציה. אל תבחנו אותו אם הוא זוכר מיהם האורחים, אלא תציגו אותם לפניו. למשל: "הנה הנכד האהוב שלנו ערן" או "הנה דודה שרה היקרה".

✔ באופן כללי אל תעשו לו מבחני בדיקת זיכרון, ותוודאו שגם האורחים לא יעשו זאת.

✔ אפשרו לאדם שחי עם דמנציה ליהנות ממאכלי החג, גם אם הם חורגים מהתפריט הדיאטטי (למעט הגבלות תזונה בשל מצב רפואי חריג). יחד עם זאת שימו לב לכמויות, כי לאף אחד מאיתנו לא נעים לאכול יותר מידי.

✔שירו בהתלהבות את שירי החג. מוזיקה עושה ניסים ונפלאות לאדם שחי עם דמנציה.

✔ במהלך החגיגה השגיחו על האדם שחי עם דמנציה. אם נראה שהוא התעייף, או שהוא חש בחוסר נוחות- לוו אותו לחדר שקט ואפשרו לו לנוח, או החזירו אותו לביתו. רעש והמולה הם לא דבר קל עבור אדם עם דמנציה, ולמבוגרים בכלל.

הקו החם 8889*

אוזן קשבת וייעוץ לבני משפחה ולחולים. ניתן להתקשר מכל טלפון.

—– המדריך המלא —–

המדריך המלא למחלת האלצהיימר

לפניכם רשימה של סימנים נפוצים לדמנציה.

—– עקבו אחרינו —–