אכילה ותזונה בדמנציה
חשיבותם של אוכל וארוחות
בשנים האחרונות יש מודעות רבה יותר לכך שתזונה נבונה היא מרכיב הכרחי בשמירה על הבריאות ובמניעת מחלות ואף תורמת לאיכות החיים. תזונה נאותה משפיעה על מצב הבריאות בכל גיל ועל אחת כמה וכמה ובעת מחלה או בזִקנה.
אכילה היא משמעותית במגוון היבטים: אנו אוכלים כדי לצרוך אנרגיה וחומרים חיוניים לגוף, אולם לאכילה יש גם משמעות חברתית, תרבותית ורגשית. אוכל מקשר אותנו אל המסורת והמנהגים ומעלה בנו זיכרונות. אנו אוהבים לאכול בחברת חברים ומשפחה ולתקשר בזמן הארוחות, אוכל מסב הנאה.
בעיות אכילה בדמנציה
בדמנציה תפקודי האכילה עלולים להשתבש בגלל תופעות קוגניטיביות, שפתיות והתנהגותיות האופיניות
למחלה. אצל חלק מהאנשים נראה אכילת יתר ואצל אחרים להיפך האכילה פוחתת מה שעלול להוביל לתת-תזונה.
למזון ולפעולת האכילה יש חשיבות בשמירה על איכות חיים כגורם הנאה וסיפוק נוסף על תפקידם החשוב בשמירה על הבריאות. לאכילה יש משמעות חשובה לאורך כל החיים, גם כאשר נראה לנו שהאדם אינו מתפקד כלל; האכילה היא אחד התפקודים האחרונים שנשמרים.
באנשים הסובלים מדמנציה, מופיעים קשיים בתחום התזונה והאכילה, המהווים אתגר לא פשוט למטפלים. קשיים אלה מופיעים כבר בשלבים המוקדמים של המחלה, אך מחמירים עם התקדמותה. לא אחת ההתמודדות עם הקשיים באכילה מתסכלת מאוד את המטפלים העיקריים ומצריכה התארגנות בנושא הארוחות לאורך היום.
זיכרון לקוי עלול לגרום לכך שהאדם ישכח לאכול או ישכח שאכל, לעיתים האדם לא יוזם אכילה או יתקשה להתרכז בתהליך, תכנון תנועה לקוי מוביל לקושי בביצוע פעילויות מוכרות כגון שימוש בסכו״ם או פתיחת הפה. תפיסה חזותית ומרחבית לקויה גורמת לקושי במיקום הכלים או קושי בזיהוי הפריטים בצלחת. אדם עם דמנציה לא תמיד יודע לספר על אי נוחות או כאב בחלל הפה שבגללם מתקשה לאכול או לבטא העדפות מזון. עלולות להופיע
בעיות בליעה ולעיסה המובילות לאגירת המזון בפה, כחכוח, שיעול, חנק, פליטת המזון.
קשיים שונים מופיעים בדרך כלל בהדרגה ככל שהמחלה מתקדמת.
מדוע לשמר אכילה עצמאית? גם כאשר תפקודים אחרים הולכים ומצטמצמים אכילה נשארת והופכת לאחת הפעילויות המרכזיות שבהן האדם לוקח חלק. לכן למרות הקשיים חשוב לאפשר לאדם לאכול באופן עצמאי עד כמה שניתן כשהדגש הוא על היכולות שנשארו ובאות לידי ביטוי בזמן האכילה – קוגניטיביות, מוטוריות, תקשורתיות. האפשרות לבחור בזמן הארוחה וההנאה שהאדם מפיק מאכילה עצמאית משפיעות על איכות החיים. כשהאדם אוכל ובוחר בכוחות עצמו זה נותן לו תחושה של שליטה, מסוגלות וכבוד עצמי.
עוד בנושא:
לאכול בבטחה, בכבוד ובשמחה – מדריך בנושא אכילה למטפלים באנשים עם דמנציה
לאכול ולחיות בכבוד – מדריך לבני המשפחה ולמטפלים באנשים עם דמנציה
- מהם הסימנים שיכולים להעיד על בעיות באכילה ובבחירת מזון?
- טיפים והמלצות להתמודדות עם בעיות בתפקוד אכילה באנשים עם דמנציה
- אכילה באצבעות – ”אוכל אצבעות“
- דוגמה לתפריט יומי
- כיצד מתמודדים עם עצירות?
- שינויים באכילה ובבליעה כביטוי להחמרת הדמנציה
- של מחלת הדמנציה: במהלכה ולאחריה – בשלבים המתקדמים עצות וטיפים שימושיים לפני הארוחה
- מזונות רכים ומזינים לאנשים עם בעיות אכילה לעיסה ובליעה
- עקרונות התזונה הנבונה
למידע על צום לסירוגין ודמנציה לחצו כאן
תזונה עשירה בויטמינים יכולה לעכב מחלת אלצהיימר
מזה שנים מחפשים מדענים את הגורמים למחלת אלצהיימר. בצל ההתקדמות המרשימה שהושגה במחקרים הגנטיים, מתברר כי יש גורמים נוספים שיכולים להאיץ או למנוע את הופעת המחלה. בשני מחקרים שפורסמו התברר כי תזונה עשירה בויטמינים, ובמיוחד ויטמין C וויטמין E השפעה מגינה.
המחקרים בוצעו בארצות שונות, ארה"ב והולנד. החוקרים עקבו אחרי קבוצה גדולה של קשישים. עוד בהיותם בריאים נשאלו הנבדקים לגבי צריכת המזון שלהם, ומתוכה חישבו החוקרים את כמות הויטמינים במזון. כעבור מספר שנים נבדקו הקשישים שוב. כצפוי, חלקם פיתחו מחלת אלצהיימר, אך מספר זה היה נמוך יותר ככל שצרכו כמות גדולה יותר של ויטמינים. מאידך, נטילת טבליות ויטמינים, אשר הינה מקובלת בין הקשישים, לא הייתה בעלת השפעה כזו.
התוצאות של העבודות לא היו מפתיעות. שני הויטמינים הם בעלי השפעה נוגדת חימצון. בשנים האחרונות מתבררת יותר ויותר החשיבות של עקה חמצונית בתהליכי ניוון של תאים במוח. עודף של חומרים מחמצנים הנוצרים בגוף גורם נזק לממברנות של תאי העצב ומחיש את מותם. הויטמינים משמשים כחומרים טבעיים בתהליכים רבים, ובין השאר גם במניעת הנזק החמצוני. כמות הויטמינים הדרושה לאדם איננה ידועה בדיוק, ויתכן כי ההמלצות המקובלות הנן נמוכות מדי. מכל מקום התוצאות של שני המחקרים מדגישות את הצורך בתזונה מאוזנת.
ויטמין C ויטמין E מצויים בכמויות גדולות בפירות שונים ובמיוחד בפרי הדר. במיוחד בעלים (כגון כרוב, חסה) ובגרעינים (כגון חמניות). בשומנים ממקור צמחי, כגון שמן חמניות ושמן סויה. ויטמינים נוספים החשובים בעיכוב מחלת אלצהיימר הם ויטמין B12 וחומצה פולית.
מחלת אלצהיימר הנה מחלה שכיחה מאד בגיל הקשיש ומהווה מעמסה רבה על המשפחה והחברה, כולל מבחינה כלכלית. ההוצאה הכספית על מחלה זו בארה"ב. היא השלישית בגודלה (לאחר סרטן ומחלות לב).
הטיפולים הקיימים במחלה זו מקילים על ביטויי המחלה אך אינם מונעים את התקדמותה. לא ידוע האם הויטמינים הנ"ל מאיטים את התקדמות המחלה, אולם, מניעת הופעת המחלה עדיפה כמובן על האטת ההידרדרות.
אוזן קשבת וייעוץ לבני משפחה ולחולים. ניתן להתקשר מכל טלפון.
—– המדריך המלא —–
—– עקבו אחרינו —–