מתכוננים לחורף – עצות וטיפים למטפלים באנשים עם דמנציה
המלצות חמות מעדי רפאל, עובדת סוציאלית מומחית בזיקנה ודמנציה, מנהלת תוכנית תלם עמדא
שעון חורף
אתם מרגישים את זה כבר, נכון? את הקיץ מקפל את עצמו לתוך המזוודה.
לו אין מגבלות קורונה והוא מתכוונן לצאת מפה בהקדם. ואת החורף, עם צעדיו הכבדים בתוך המגפיים, והרוח שנושאת את הריח של הרטוב…
ותיכף, ממש תיכף, יחזור לחיינו גם שעון החורף.
ליום אחד נרוויח עוד שעת שינה נעימה בבוקר, אך מעבר לכך היום יתקצר, נפסיד שעות אור ונקבל יותר שעות חושך.
איך משפיע עלינו שעון החורף?
לכולנו יש שעון ביולוגי פנימי, שעון אישי, שמסדר לנו את שעות הערות והשינה, והוא שונה מאדם לאדם. לכן חלקנו אנשים של בוקר שקמים בחמש, וחלקנו ינשופי לילה.
התזוזה המלאכותית במחוגי השעון שעל הקיר, גורמת לשעון הפנימי הזה לצאת מאיזון ומכניסה אותנו לסוג של ג'ט לג. לכן בימים הראשונים לאחר החלפת השעון אנחנו מרגישים מעט מבולבלים, רעבים בשעות שונות מהרגיל אצלנו, ועייפים.
בנוסף, מחקרים מעידים כי קיים קשר ישיר בין שעות האור למצב הרוח שלנו. האור משפיע על הצרבלום- איזור במוח שאחראי בין היתר על ויסות מצב הרוח, והעובדה שיש פחות אור בשעות הערות שלנו יכולה לגרום לנו לתופעה הידועה בכינויה: 'דיכאון חורף'.
Photo by Matteo Vistocco on Unsplash
ואם ככה זה אצלנו, איך משפיע שעון החורף על קשישים?
קשישים פחות אוהבים להסתובב ולצאת מביתם בשעות הערב כשחשוך, כי הם חשים חוסר בטחון פיזי- חוששים ליפול, או שהם חוששים לשלומם האישי.
עבורם, משמעות שעון החורף היא שהם מסתגרים בביתם יותר שעות ביממה, ועלולים לחוות תחושת בדידות ושעמום. לכן חשוב שתהיה להם תעסוקה בביתם, מלבד המסכים. עוד על כך בהמשך.
ומה לגבי אנשים שחיים עם דמנציה?
עבור אנשים החיים עם דמנציה, המשמעות של חושך היא שהגיע הזמן לישון. אז הם ישנים מוקדם יותר, מתעוררים מוקדם יותר ולעיתים מופיעות אצלם בעיות בשינה.
בנוסף, עבור חלקם המעבר משעות היום לשעות הלילה עלול ליצור בלבול, מתח והתנהגויות של חוסר שקט וחרדה, תופעה הידועה בשמה sundowning.
חשוב לזכור, שבשעון חורף שעת השקיעה מקדימה ולכן, כדי לעזור להם, כדאי לסגור את התריסים, להדליק אורות ולדאוג למוזיקה נעימה. זאת על מנת לטשטש את המעבר לשעות החושך, ולמנוע את מצב השקיעה.
איך עוד תוכלו לעזור להוריכם מול שעון החורף ותופעותיו?
איך תוכלו להעסיק אותם כדי שלא יקדימו לישון?
איך תדעו אם הם חווים sundowning כתוצאה משעון החורף?
דברו איתנו בקו החם 8889*, הצטרפו לקבוצת תמיכה באזור מגוריכם, היעזרו בליווי משפחתי של תוכנית תלם, והצטרפו לקבוצת של עמדא בפייסבוק ותפגשו עוד משפחות רבות שמתמודדות עם אותן סוגיות כמותכם.
פעילויות ותעסוקה בתוך הבית
בתקופת החורף מומלץ להתרכז בפעילויות במקום סגור ומחומם כפי הצורך.
דמנציה מביאה לפגיעה בתפקוד ולכן צריך להתאים את התעסוקה ליכולתו האישית של כל אדם. דמנציה היא מחלה ניוונית של המוח, הפוגעת בתפקוד השוטף שלו והופכת כל פעולה לאתגר אמיתי. במהלך המחלה חלה ירידה ברמת הפעילות של האדם, ולסביבה יש קושי להתאים לו פעילות ולהשיג את שיתוף הפעולה שלו.
אחד האתגרים המשותפים למשפחות המתמודדות עם דמנציה הוא הרצון למצוא תעסוקה מתאימה לאדם שחי עם דמנציה. הרבה פעמים בני המשפחה לא מוצאים מה לעשות עם יקיריהם ומתקשים במציאת תחומי עניין משותפים.
הנושא הזה של תעסוקה הוא קריטי וחשוב והוא מטריד משפחות שחיות עם דמנציה. לרוב לאחר שהמחלה מתקדמת מעט, בני המשפחה מרגישים שהם לא ממש יודעים איך לגשת לאדם עם דמנציה, מה לעשות איתו. ואחת התלונות האופייניות היא ״הוא יושב כל היום ולא עושה כלום״.
במהלך המחלה חלה ירידה ברמת הפעילות של האדם, ולסביבה יש קושי להתאים לו פעילות ולהשיג את שיתוף הפעולה שלו.
עצות חשובות:
• כאשר בוחרים סוג של פעילות חשוב מאוד להתאים אותה ליכולת התפקודית (מוטורית), קוגניטיבית ועניין של האדם.
• חשוב לשמור על אווירה חיובית ומעודדת.
• להיות יצירתיים ולזכור שזה רק משחק.
• לאדם עם דמנציה לרב יש קושי להקפיד על הכללים אז לפשט אותם
• לא להתווכח ולשכנע שכדאי לשחק.
• לשחק עד 45 דקות ולא יותר.
רעיונות לדברים שכיף וקל לעשות בבית:
• לשחק מסירות בכדור ספוג
• לשחק במשחקי קופסא שונים
• לצבוע מנדלות או כל ציור אחר
• למיין ולסדר דברים
תוכלו למצוא כאן באתר רעיונות רבים לפעילויות בבית. יש גם ערכות תעסוקה מוכנות אותן תוכלו לרכוש דרך האתר: בכורסה עם פיקאסו; קשרים וכישורים.
המדריך המלא למחלת האלצהיימר
אוזן קשבת וייעוץ לבני משפחה ולחולים. ניתן להתקשר מכל טלפון.
—– מאמרים נוספים —–
—– עקבו אחרינו —–