5 המסרים שחשוב שתדעו על דמנציה

לא רק שיכחה

שכחה אינה הסימפטום היחיד בדמנציה

בנוסף לפגיעה בזיכרון דמנציה מתבטאת בפגיעה בתפקודים רבים: בשפה, בתפיסת המקום והזמן, בשיקול הדעת, בתקשורת בין-אישית, ביכולות מוטוריות ועוד ובשל כך נפגע התפקוד היומיומי. בנוסף לירידה ביכולת הקוגניטיבית עשויים להופיע גם תסמינים רגשיים המתבטאים בחרדה, דיכאון, אי שקט, עצבנות, שינויי מצב רוח ואדישות. בתחילת המחלה תסמיני השכחה הם לטווח קצר ועם הידרדרות המחלה הם יכולים להתפתח לכדי ירידה גם בזיכרון לטווח הארוך.

דמנציה היא לא תופעה טבעית של זקנה

דמנציה היא לא תופעה טבעית של זקנה

לא כל זקן מפתח דמנציה, לא כל מי שמפתח דמנציה הוא זקן, כיום ידוע על אנשים צעירים החיים עם דמנציה. נתונים מחקריים: הסיכוי לפתח דמנציה מעל גיל 65 נע בין 10-12%. קיימים גם מקרים של דמנציה בגיל צעיר יותר, לרוב על רקע גנטי, שכיחותם בין 1-2%.

דמנציה נובעת מתהליכים המתרחשים במוח

תהליכים המתרחשים במוח גורמים לדמנציה

מחלות הדמנציה מתקדמות באופן הדרגתי, כאשר אצל כל אדם ההידרדרות תהיה באופן ובקצב שונה. תוכלו לקרוא עוד על המחלה ודרכי הטיפול והמניעה באתר עמותת עמדא ואתר משרד הבריאות. ישנן שיטות טיפול שונות כגון: אימון קוגניטיבי, פעילות גופנית, פעילות רגשית ופעילות חושית אשר יכולות לשפר את איכות חייו של האדם החי עם דמנציה. באמצעות אימוץ אורח חיים מאוזן ובריא הכולל הקפדה על תזונה נבונה, פעילות גופנית, טיפוח חיי חברה ופנאי והימנעות מעישון ואלכוהול ניתן להפחית את גורמי הסיכון למחלה.

לא רק סימפטום

האדם הוא יותר מאוסף הסימפטומים של מחלתו

אדם עם דמנציה הוא קודם כל בן אדם וחשוב לראות אותו כיותר מאוסף הסימפטומים של מחלתו. סיפור לדוגמה: בבית אבות הייתה אישה שנהגה לתופף עם האצבעות בכל מקום. הדבר הרגיז את צוות המקום והדיירים, שלא הצליחו להבין את הסיבה לכך. כשצוות המקום למד על ההיסטוריה של אותה אישה, התברר כי במהלך המלחמה היא סייעה בפיצוח קוד מורס, ולכן ייתכן שכעת לתיפופים יש משמעות עבורה. מכאן ואילך הגישה כלפי האישה השתנתה, והם ראו בה לפתע גיבורה.

חשיבות תמיכת הקהילה

קל יותר להתמודד עם דמנציה בתמיכת הקהילה

התמיכה של הקהילה עשויה לאפשר לאנשים החיים עם דמנציה חיים טובים, בטוחים ומובנים, ואף להפחית את בדידותם. בנוסף תמיכת הקהילה עשויה לסייע בשיפור איכות החיים שלהם ושל בני משפחותיהם.

מהי תוכנית ידידי דמנציה?

מהו שגריר

כיצד ארגונים ורשויות יכולים להצטרף?

בתוכנית הבינלאומית לוקחים חלק ארגונים רבים ברחבי העולם, ארגונים קטנים וגדולים פרטיים וציבוריים.

במסגרת פעילות ידידי דמנציה בארגונים וברשויות בישראל אנו מציעים  הרצאת העשרה בנושא הכוללת:

# הסבר קצר על מחלת הדמנציה.

# מבוא לסימפטומים של ממחלה.

# 5 המסרים של ידידי דמנציה.

# ידע על הכלים הקיימים בקהילה לסיוע לאנשים החיים עם דמנציה.

# הפחתת גורמי סיכון – היכרות עם מגוון פעולות מניעה.


ארגונים ורשויות ידידי דמנציה בישראל: מד"א, משרד הבריאות, בנות שרות לאומי – "והדרת", גמלאי בזק, קופ"ח כללית- חיפה, יד שרה, עיריית ת"א, עיריית חולון, כפר-יונה, עוספיה, טירת כרמל, עפולה, ירושלים, סכנין, מכללת אריאל ובנק המזרחי.

לפרטים והצטרפות, מוזמנים ליצור עמנו קשר במייל: dementia.israel@gmail.com
 

דמנציה מנקודת מבט אישית

נגן וידאו