איך מסבירים על אלצהיימר לילדים ובני נוער
"דמנציה" – היא קובץ של תסמינים המצביעים על פגיעה בתפקודי המוח הגבוהים (בעיות זיכרון, שפה, יוזמה, זיהוי, תפיסה שיפוט), שינויים התנהגותיים וירידה תפקודית. ישנן מחלות רבות הגורמות לדמנציה. המוכרת והשכיחה מביניהן היא מחלת אלצהיימר.
עצות לתקשורת עבור צעירים
*דמנציה משפיעה על המוח, לפיכך האדם המושפע ממנה עלול לא להיות בעל יכולת לתקשר עימך באותה הדרך שהיה יכול בעבר. אבל ישנם דברים שאת/ה יכול/ה לעשות בכדי להתחבר איתו/ה ולגרום לו/ה להרגיש בנוח.
* פשוט לזרום! נסי/ה לקבל כל מה שהאדם אומר ואף נסי/ה לעודד אותו/ה, זאת במקום להתעמת עם האדם או לאתגרו/ה כאשר הוא/היא אומר/ת משהו חריג או "שגוי".
* השתמש/י במעט מילים במהלך התקשורת- התמקד/י במחוות ובהבעות הפני, לחיוך יש כוח אדיר! – הוביל/י את השיחה- אם האדם עם דמנציה מתקשה לדבר, תיזום/י שיחה. השאיר/י את זה פשוט; אולי ספר/י לו/ה איך עבר עלייך היום.
* היי/ה סובלני/ת ונוכח/ת- הנוכחות שלך משמעותית והאדם עם דמנציה יכול/ה להרגיש את החיבה שלך אליו/ה.
מידע על דמנציה לילדים
מהי דמנציה?
*דמנציה היא מצב או מחלה אשר משפיעה על הדרך בה מוחו של אדם עובד. המוח שולט בכל מה שאנו עושים ולכן דמנציה עלולה להוביל לשינויים בדרך בה אדם חושב, בזיכרון שלו, בדרך בה הוא/היא רואה דברים ובדיבור שלו.
האם המצב של הנפגע/חולה ישתפר?
*דמנציה היא מצב שמחמיר עם התקדמות הזמן וכרגע אין מרפא למחלה או דרך לעצור אותה. למרות שמצבו של האדם הנפגע לא ישתפר, ישנם דברים רבים שניתן לעשות בכדי לעזור לאדם עם דמנציה לחוש שמחה וביטחון.
האם גם אני אחלה?
*דמנציה אינה דומה למחלות אחרות לדוגמת אבעבועות רוח או צינון, היא אינה מדבקת. רק בגלל שקרוב משפחה או חבר קרוב חולה אין זה אומר שתחלה/י גם.
האם הוא/היא יישכח אותי?
*לעיתים אנשים עם דמנציה מתקשים להיזכר בשמות וכאשר אנו גדלים ומתבגרים הפנים שלנו משתנות, זה עלול להקשות על האדם עם דמנציה לזהות אותך. עם זאת הרגשות שהאדם חש אלייך יישארו למשך זמן רב יותר ולרוב קול הוא משהו שקל יותר לזהות. אז אם את/ה חושש שהאדם עם דמנציה לא יודע מי את/ה, נסה/י לדבר איתו/ה על זיכרונות משותפים ואיך הרגשתם באותו הזמן.
האם אנשים עם דמנציה מתרגזים?
*אדם עם דמנציה מתרכז הרבה יותר בכדי לעשות מטלות שבאות לנו לרוב בקלות, לכן הוא עלול לחוש עייף ומתוסכל, קצת כמו שאת/ה מרגיש כשאתה מתקשה עם שיעורי בית שאת/ה לא מבינ/ה. הרגשת התסכול והעייפות עלולה להוביל את את האדם עם דמנציה למצב של "פתיל קצר" ועצבנות. לעיתים האדם עם דמנציה עלול לחוש חרדה או פחד כשהוא/היא מתקשה להבין מה קורה מסביבם.
*נסה/י לדבר ברוגע עם האדם, ספר/י להם מי את/ה ודבר/י על זיכרונות משותפים מהעבר ורגשות שחשתם. נסה/י לזכור שאת/ה לא הגורם לכעס אלא הקשיים שהאדם עם דמנציה חווה. אם את/ה חושש/ת חפש/י עזרה של מבוגר.
אוזן קשבת וייעוץ לבני משפחה ולחולים. ניתן להתקשר מכל טלפון.
—– המדריך המלא —–
—– עקבו אחרינו —–