מדריך למניעת שוטטות של אנשים עם דמנציה

שוטטות היא התנהגות שכיחה אצל אנשים עם דמנציה. היא יכולה להיגרם ממספר גורמים, כולל בלבול ותסכול. שוטטות יכולה להיות מסוכנת, מכיוון שאנשים עם דמנציה עלולים ללכת לאיבוד או להיפגע.

להלן מדריך יישומי למניעת שוטטות ולהתמודדות עם התופעה באופן הטוב ביותר.

עצות למניעת שוטטות

  1. שמרו על שגרה ולוח זמנים קבוע ככל שניתן: צרו סדר יום קבוע. זה יכול לעזור לאדם להרגיש בטוח יותר ולכן פחות יטה לשוטט. אם יש צורך לעשות שינוי בלוח הזמנים, דאגו לבצע אותו בהדרגה ובמתינות. דאגו לפעילויות כדי להעסיק את האדם. זה יכול לעזור להפחית שעמום וחוסר מנוחה, מה שעלול להוביל לשוטטות.
  2. לוודא שהבית בטוח. זה כולל התקנת מנעולים על דלתות וחלונות, שימוש בפעמונים על הדלתות הראשיות והסרת כל סכנות מהסביבה.
  3. הקפידו על סביבת מגורים רגועה ומותאמת: מנעו שינויים דרמטיים בסביבת המגורים, כגון שיפוצים, כדי להפחית את תחושת הבלבול. עצבו את הסביבה כך שהיא תתאים לצרכים והליכולות של האדם ושתותאם ככל הניתן לביצוע פעולות יומיומיות בצורה עצמאית.
  4. שימו לב לטריגרים: אנשים עם דמנציה נוטים יותר לשוטט בשעות מסוימות של היום או במצבים מסוימים. ברגע שאתם מזהים את הטריגרים, אתם יכולים לנקוט בצעדים כדי להימנע מהם.
  5. שימו לב לטיפוח האישי ואורח חיים בריא: וודאו שהאדם לובש בגדים נוחים ומתאימים לפעילות היומיומית ולמזג האוויר. הקפידו על תזונה נכונה, והפעילו אותו פיזית באמצעות הליכה קלה, תרגילים התעמלות ופעילויות מהנות אחרות.
  6. השתמשו בעזרים טכנולוגיים: קיימים המון עזרים טכנולוגיים המסייעים לאתר אדם משוטט, מבוססות GPS, ביניהם כאלה שהם גם תכשיט כגון שרשרת או צמיד. כמו כן, אפליקציות לטלפונים חכמים יכולות לעזור במעקב אחרי מיקום האדם ולהפעיל התראות עבור קרובי משפחה כאשר הוא נמצא במקום לא צפוי.
  7. יחס אישי: שמרו על קשר אישי חם ואוהב עם האדם כדי לעודד תחושת ביטחון וקירבה. צרו חוויות חיוביות יחד, והשתדלו לעודד אותו לשמירה על שמחת חיים ותחושה של סיפוק. 
  8. השגחה בעת הצורך: כאשר יש חשש שהאדם לא תמיד מודע לזמן ולמקום יש למצוא דרכים להגביר את ההשגחה עליו בבית ומחוץ לו. חשוב שיהיה קשר יומי איתם, כדי לא לגלות שיש בעיה כשזה מאוחר מדי.
  9. תוכנית חירום ומסמכים: ערכו תוכנית חירום ותכננו מראש איך להתמודד עם מצבים בהם האדם נעדר. שמרו על תמונה עדכנית של האדם נגישה לכם. זה יעזור אם האדם משוטט ונדרש למצוא אותו.
  10. אספו וסדרו מראש את המסמכים והפרטים החשובים, כולל מספרי טלפונים של קרובי משפחה או חברים שניתן לפנות אליהם במקרה חירום.
  11. פונקציונליות יומיומית: עזרו לו להתמקד בפעילויות יומיומיות פשוטות ופונקציונליות. נסו לפתור ביחד אתגרים ובעיות בדרך חיובית ומעוררת השראה.

איך להגיב לאדם עם דמנציה שאבד

 

להורדה: דף עצות למתנדבים בחיפוש אחר נעדר עם דמנציה

 

  1. הישארו רגועים ומרגיעים. אנשים עם דמנציה לעיתים קרובות הופכים חרדים ומבולבלים כאשר הם אבודים. הנוכחות והאופן שבו אתם מגיבים עשויים להשפיע על המצב הרגשי של האדם.
  2. הציגו את עצמכם בשמותיכם, לדוגמה, "שלום, אני שרה ואני כאן כדי לעזור לך". השתמשו בשפה פשוטה ומשפטים קצרים. 
  3. הרגיעו את האדם שאתם שם לעזור. אמרו להם שאתם הולך למצוא דרך לעזור להם לחזור הביתה או למקום בטוח ושתשארו איתם עד שתמצאו מישהו מוכר. שקפו לאדם את התחושות והרגשות שלו. תוכלו לומר משהו כמו "אני מבינה שאתה מרגיש אבוד כעת ואני כאן כדי לעזור".
  4. שאלו שאלות כן או לא. קיימו קשר עין ודברו בקול עדין וברור. זה עשוי לסייע ביצירת קשר ולהפחית תחושות של פחד או בלבול.
  5. שאלו בעדינות לשמו ואם ניתן, בררו את כתובתו או לאן הוא הולך. נסו לברר שמות של בני משפחה. המידע הזה עשוי לעזור לכם לקבוע איך להמשיך.
  6. שימו לב למצב הפיזי של האדם. אם הוא נראה מיובש הגישו לו מים ומצאו מקום מוצל להיות בו. אם קר לו הציעו לו משהו חם ללבוש. אם הוא נראה חלש מצאו מקום נוח לשבת בו. 
  7. אם אינך יכול לברר מידע כלשהו על האדם, קח אותם למקום בטוח, כגון תחנת משטרה או בית חולים. צוות המקומות הללו יוכלו לעזור לך למצוא את משפחתו או חבריו של האדם.
  8. אל תתווכח עם האדם. אנשים עם דמנציה עשויים לא להיות מסוגלים לזכור דברים כראוי, או שהם עשויים להתקשות להבין את מה שאתם אומרים. ויכוח אתכם יכול רק לבלבל אותם יותר. אם יש לו בלבול או תפיסות לא נכונות על הסביבה, נסו לא לתקן אותו באופן ישיר. התייחסות ישירה כזו עשויה להוביל לרגשות של עצבנות או לחרדה.
    אם האדם מתעצבן או מתערער, נסו להסיח את דעתו ולהפנות את תשומת הלב שלו לדבר אחר, כגון: מזג האוויר היום או דברים שהוא אוהב לעשות.
  9. היו סבלניים. יכול להיות מאתגר לתקשר עם אנשים עם דמנציה. הם לא מנסים להיות קשים, הם פשוט מתמודדים עם בעיות בזיכרון ויכולות קוגניטיביות.
  10. נסו למצוא את פרטי הקשר עליו. בקשו מהאדם במידה והוא יכול לחפש פריטי זיהוי בתיק, ארנק או כיסים. אם אינו מסוגל בקשו רשות לחפש עליו.  
  11. אם אתם מצליח לאתר את משפחת האדם או חבריו, ספרו להם איפה אתם נמצאים ושאתם נשארים איתם עד שהם יגיעו.  
  12. אם לא תהיה לכם אפשרות לסייע לו בצורה בטוחה או אם לא תוכלו למצוא את בני משפחתו או האנשים שאחראים על טיפולו, קראו לשירותי המשטרה או למוקד החירום במידת הצורך

שימו לב שכל אדם עם דמנציה הוא ייחודי והתגובות עשויות להיות שונות. הכלל הוא להתקרב למצב באמפתיה ובהבנה. העדיפות שלכם צריכה להיות לוודא את בטיחותו ורווחתו עד שתוכלו ליצור קשר עם עם בני המשפחה או גורם מסייע אחר.

כמובן שכל אדם עם דמנציה הוא ייחודי ויכולתו להתמודד עם הרצון לצאת מהבית תלויה בשלב המחלה וביכולות הפיזיות והנפשיות שלו. מדריך זה נועד לספק עזרה והכוונה, אך יש להתייעץ תמיד עם מומחה לדמנציה ו/או רופא ולהתאים את הטיפול לצרכיו האישיים של האדם.

לטיפים נוספים והדרכה לטיפול באדם עם דמנציה תוכלו לפנות לעמותת עמדא שמסייעת לבני משפחה המטפלים באדם עם אלצהיימר או דמנציות אחרות. ניתן להתייעץ עם מומחים בקו החם 8889*, ולהצטרף לאחת מעשרות קבוצות תמיכה ברחבי הארץ לבני משפחה מטפלים באדם עם דמנציה. 

הקו החם 8889*

אוזן קשבת וייעוץ לבני משפחה ולחולים. ניתן להתקשר מכל טלפון.

—– המדריך המלא —–

המדריך המלא למחלת האלצהיימר

לפניכם רשימה של סימנים נפוצים לדמנציה.

—– עקבו אחרינו —–