גם אדם עם דמנציה יודע לשאול קושיות
טיפים מעמותת עמדא לקיום ליל הסדר עם חולי אלצהיימר ודמנציה
להרבה מאיתנו הזיכרון של ליל הסדר הוא זיכרון חשוב ואהוב. במאמר זה ננסה לעזור לכם לאפשר לאדם עם הדמנציה להפיק את המרב מהיום הזה. לפניכם מספר הצעות ורעיונות כיצד לעבור את הסיטואציה המורכבת של ליל הסדר בצורה הטובה ביותר עבור כל המשפחה.
לפני החג:
- בדקו אם הוא/היא רוצה לעשות דברים פשוטים כמו לברך על היין, ליטול ידיים או להתחיל להוביל בשירים מוכרים כמו "דיינו" ו"מה נשתנה". שירה ופעולה הם זכרונות שנשמרים לאורך שנים. אם הקהל סבלני ומבין, יתכן שהאדם עם הדמנציה ירגיש שהוא יכול לקחת חלק פעיל באירוע, מה שיגרום לו להיות ערני מעורב ורגוע יותר במהלך הערב.
- אם קריאת ההגדה מתארכת, אפשרו לו לעזוב את השולחן ולשוב לחלקים אחרים.
- במידה ומתארחים – אם הנושא פתוח, עדיף להכין את המארחים ולעדכן במצבו של האדם עם הדמנציה, זה יחסוך "מאמצי הסתרה" ומבוכה, יוריד מחסומים ויאפשר לאחרים לסייע.
- מוטב להימנע מאירוע המוני מידי עם הרבה פנים לא מוכרות. טיפ בנושא: ניתן לערוך את ליל הסדר במתכונת מצומצת וביום למחרת לערוך מפגש משפחתי בשעות הצהרים.
- עדיף להימנע מנסיעה ארוכה.
- לנסות ולתאם מראש "מלווה אישי" צמוד לאדם עם הדמנציה (לא בן הזוג) עובד זר או בן משפחה, ולשחרר את בן הזוג במהלך האירוע. חשוב שזה יהיה מישהו שהאדם מרגיש איתו בנוח ושהוא דמות מעוררת בטחון ומוכרת.
- כדאי לנסות לקבוע את שעת האירוע לשעה מוקדמת יותר (לדוגמה: ישיבה סביב השולחן בשעה 18.30)
- אם מארחים – לדאוג שלבן הזוג המטפל יהיה כמה שפחות מטלות והכנות טיפ בנושא: ניתן להיעזר בכלים חד פעמיים, לרכוש חלק מהתפריט מחברות קייטרינג וכמובן להתחלק במשימות.
הקו החם 8889*
אוזן קשבת וייעוץ לבני משפחה ולחולים. ניתן להתקשר מכל טלפון.
אם מתארחים מחוץ לבית:
- מומלץ להגיע מוקדם יותר "להתיידד" עם הבית המארח: היכן השרותים, איפה יהיה השולחן, איפה ניתן לנוח וכד'.
- לדאוג שתהיה פינת מנוחה לאדם עם הדמנציה עם מיטה או ספה, שכשיתעייף יוכל לשכב שם לנוח.
- אם יש עובד זר – לבדוק אפשרות שיחזירו הביתה יחד עם מוקדם יותר, למשל אחרי הארוחה, ובן הזוג ישאר בחג.
דגשים נוספים:
- לדאוג שהיום של ליל הסדר יהיה רגוע עד כמה שניתן ולשלב מנוחת צהריים.
- לזכור צרכים בסיסיים: בגדים נוחים גם אם הם מעט פחות חגיגיים+בגדים להחלפה.
- ליזום הליכה לשרותים לאורך הערב
- אוכל לפי הזמנים שהאדם עם הדמנציה רגיל, גם אם זה לא "לפי כללי הטקס",ניתן לאכול ארוחה קלה לפני תחילת הסדר, או להגיש לכל המשפחה את המרק לפני תחילת קריאת ההגדה.
- לזכור שמצות = עצירות, ולא תמיד האדם עם הדמנציה ידע לדווח על כאב בטן או מצוקה. לעקוב אחרי הנושא, לנסות להוסיף לתפריט סיבים תזונתיים ומרככים כגון שזיפים.
- אפשר להתייעץ עם רופא לגבי תרופת הרגעה שתסייע בזמנים אלו, אבל גם כוס יין יכול לעזור להרגיע קצת עצבים לכולם. (לכוס אחת פחות תופעות לווי מסמים מרגיעים וגם זול ומהנה יותר).
בחול המועד:
בחול המועד מרכזי היום סגורים. חשוב לבדוק את נושא זה מול המרכז יום שאליו קרוב/ת משפחת שלכם מגיע/ה. לפי חוקי המדינה לא ניתן להשלים את השעות בשעות מטפל (כלומר כאשר אין מרכז יום ממשיך הסדר השעות של המטפל כאילו היה מרכז היום פתוח). עמותת עמדא פועלת לשינוי נוהל זה, במידה ויהיה שינוי – נעדכן באופן מיידי. לכן גם כאן יש צורך בחשיבה והערכות לנושא ולראות איך מקלים על המטפל במהלך ימי חול המועד.
- לזכור שגם ביקורים של בני משפחה ונכדים במהלך ימי חול המועד משמחים אך מעמיסים – לנסות לתכנן מראש חלוקה של הביקורים.
- מוטב ביקור קצר בכל יום מאשר מפגש עמוס אחד.
על עמותת עמדא:
מספרם של חולי האלצהיימר ודמנציה בישראל מוערך בכ-150 אלף. בשל אופיה הייחודי של המחלה היא מטילה מעמסה נפשית,פיזית וכלכלית כבדה על המשפחה כולה. עמותת עמדא מתרכזת במתן מידע, יצירת מסגרות תומכות והפעלת פרויקטים לשיפור איכות חייו של החולה והמטפל העיקרי.
—– המדריך המלא —–
—– עקבו אחרינו —–