דרך החושים

ערכת "דרך החושים" פעילות טיפולית לאנשים בשלבים מתקדמים של דמנציה

ערכת "דרך החושים" פעילות טיפולית לאנשים בשלבים מתקדמים של דמנציה

דבי להב ודפנה גולן-שמש

ערכת "דרך החושים" פותחה במיוחד כדי לסייע למטפלים להעשיר את חיי היומיום של אנשים הנמצאים בדמנציה מתקדמת לחיות חיים משמעותיים יותר ולספק חוויה מהנה המעוררת את זיק החיים והקשר עם הסביבה. בערכה מגוון של אביזרים המפעילים את כל החושים.

לעיתים תכופות נראה כאילו האדם החי בדמנציה מתקדמת אינו מסוגל ליהנות מפעילויות וגירויים. האמירה "אין מה לעשות" נשמעת לעיתים תכופות. הערכה היא אמצעי לעשייה ומהווה חלק מגישה טיפולית מעשית. פעילות משמעותית היא הכלי החשוב ביותר בטיפול באדם עם דמנציה. היא יכולה לשפר מצב רוח ולהפחית דיכאון, להרגיע אי-שקט וחרדה, לעודד  אדם במצוקה ולשפר איכות חיים. היא מסייעת למטפל לשמור על קשר ותקשורת עם המטופל  והיא עשויה לסייע בהאטת התקדמות המחלה ובהפחתת בעיות התנהגות.

יכולתו של האדם החי עם דמנציה לקלוט ולהבין גירויים מהסביבה היא לקויה והוא מתקשה להביע את רצונותיו. אדם כזה רגיש ביותר לתת-גירוי וגם לגירוי-יתר Ward-Smith, 2009)). פרופ' כהן-מנספילד (2001), גילתה במחקריה כי בעיות ההתנהגות נובעות פעמים רבות מאי מילוי הצרכים של החולים וממחסור בגירויים ובפעילויות. "הטרגדיה המשמעותית בדמנציה, נעוצה בכך שהיא  גוזלת מאדם חי את היכולת לעשות דברים"(Zgola 1999) ."איכות החיים של אנשים הסובלים מדמנציה, נמדדת  על ידי יכולתם להשתתף בפעילויות וליהנות מהן, ומביטוי רגשות חיוביים כגון הנאה ועניין" (Lawton,1997).

החושים הם דרך נפלאה לעורר אנשים במצב של דמנציה מתקדמת ולתקשר איתם. כושרנו לחוות דרך החושים קיים גם כאשר היכולות נחלשות.

יצירת קשר ותקשורת חיוניים לאיכות חייו של האדם במצב זה. קשר הוא אינטראקציה הדדית בין שני בני אדם או יותר, והוא אינו מותנה ביכולת קוגניטיבית, אלא ניתן לייצרו בעזרת החושים. הרצון והצורך לקשר עדיין קיימים בדמנציה, אך הזדמנויות למלא צרכים אלו מתמעטות, ותחושת הבדידות גוברת.

מה בערכה?

הערכה מכילה מגוון של אביזרים צבעוניים המזמינים למגע, תנועה, פעילות, התבוננות ומעורבות. היא מתייחסת לששת החושים, הכוללים את חוש התנועה.

1.דרך הנוף – חוש הראייה:

החוש החשוב ביותר שדרכו אנו מקבלים את רוב המידע. ככזה הוא מציע מגוון רחב ביותר של אפשרויות גירוי המורכבות מאור, צבע, צורה ותנועה.

"אני רוצה תמיד עיניים כדי לראות את יפי העולם" (נתן זך).

2. דרך הצלילים – חוש השמיעה.

חוש השמיעה הוא החוש המשמעותי ביותר ליצירת תקשורת.  גירוי שמיעתי ובייחוד מוזיקה, יעילים מאוד לשיפור מצב רוח, להרגעה, לריכוז ולעידוד תנועה.

בכוחה של המוזיקה  לעורר, להרגיע, לחבר אותנו לעולמנו הרגשי ולגרום  להנאה.

היכולות המוזיקליות נשמרות לאורך זמן רב יותר מיכולות אחרות ועד לשלב מתקדם של דמנציה.

מאחר שלמוזיקה השפעה נרחבת עלינו, ניתן להיעזר בה גם כדי להרגיע חוסר שקט, להסיח את הדעת.  לפני פעילויות המעוררות מתח וחרדה, כמו רחצה או אכילה, או בעת אי-שקט, כדאי להקדיש מספר דקות לשירה , כי השירה מרגיעה,  מנחמת ומסייעת להסחת דעת.

השירה גם מביאה לתנועה גופנית ומאפשרת ביטוי עצמי רגשי.

תפילה, זמירות ופיוט נכללים בקטגוריה זו.

"המוזיקה היא השפה האוניברסאלית של המין האנושי" (קארל י.ובר)

3.דרך המגע – חוש המישוש

מגע יכול לגשר על תחושת בדידות ולשדר אהבה, אמון, חיבה, קירבה, קשר וחום. חוש המגע הוא אחד החושים החיוניים ביותר ותכופות המוזנח ביותר, בייחוד בזיקנה.  געו במשתתף ועודדו אותו להתנסות במישוש, ליטוף והחזקת חפצים שונים בעלי מרקמים מגוונים. עוררו את האדם לאסוציאציות ולרגשות המתעוררים בעזרת המגע.

לפני המגע בדקו עם המשתתף אם אפשר לגעת בו. יש אנשים שאינם נהנים ממגע. ייתכן גם שהמגע אינו נוח למטפל עצמו.

"המישוש הוא חוש ראשוני, ועל-פי רוב הוא נמוג אחרון. זמן רב לאחר שעינינו בוגדות בנו, ממשיכות ידינו להיות נאמנות לעולם" (פרדריק סאקס)

4.שכרון חושים – חוש הריח

חוש הריח ייחודי ביכולתו לעורר זיכרונות הריח מחזיר אותנו לזיכרון ספציפי.

ארומה תרפיה היא השימוש בשמנים מרפאים המופקים מחומרים צמחיים טבעיים. היא מסייעת לנו לשמור על בריאות תקינה, איזון ותחושה חיונית. מחקרים שנערכו בשנים האחרונות בקרב חולי דמנציה מוכיחים כי שימוש בשמן אתרי לבנדר, בייחוד תוך שילוב עיסוי ידיים,  מפחית אי-שקט, בעיות התנהגות ומגביר שלווה.

"ריח הוא מכשף רב -עוצמה המעביר אותנו על פני אלפי מילין

ועל פני כל שנות חיינו" (הלן קלר)

5.דרך האוכל – חוש הטעם

האכילה בצוותא היא לא רק לצרכי התזונה. ישיבה נינוחה ביחד, ליד שולחן ערוך בצורה יפה ומגרה הן מבחינת המאכלים אך גם מבחינת עריכת השולחן והגשת המאכלים: מפה צבעונית, כלים תואמים, מפיות, אגרטל, מוסיקת רקע … סביבה כזו גם מגרה את החושים וגם משפיעה על מצב הרוח וההתנהגות. בצורה דומה, גם שתיית הקפה של אחר הצהריים יכולה להפוך לאירוע חוייתי. חשוב להתאים את האוכל להעדפותיו של האדם וליכולותיו.

"לאכול זה להתחבר לחיים" (חמוטל בר-יוסף)

6.דרך התנועה -החוש הקיניסטי

תנועה היא חלק בלתי נפרד מחיינו והכרחית להם. התנועה כה חשובה עד כי היא נחשבת כחוש השישי!

ככל שאדם מאבד מיכולתו לנוע הוא מאבד עצמאות וכן כוח מניע לחיים. התנועה מעודדת תקשורת בלתי מילולית, הנאה ובריאות  ומחזקת תחושת עצמיות, חיוניות וחיים. התנועה גם מקשרת אותנו לאחרים: לבני משפחה, לחברים, לשכנים ומעניקה לנו אפשרות להתקרב או להתרחק.

"צריך אדם לרקוד בכל יום במחשבה או במעשה" (ר' נחמן מברסלב)

כל פעילות יכולה להיעשות ביחידות, בזוגות או עם אנשים נוספים במצב דומה של דמנציה. היא יכולה להתבצע במסגרות שונות: בבית, במרכז יום, בבית אבות ובגינה ציבורית. המדריך יכול להיות בן-משפחה, מטפל וחבר.

יש לשים לב לסימנים קטנים בזמן הפעילות: עוררות, חיוך, שינוי בתנוחת הגוף, דיבור והשתתפות. אורכו של כל מפגש יהיה על פי מידת הנוחות של האדם ושל המדריך. הוא יכול להיות מפגש בן דקה, עשר דקות ואף יותר. רצוי לחזור על הפעילות  כמה פעמים ביום.

סיום המפגש כדאי שיהיה בשתייה משותפת, עיסוי ידיים, שירה משותפת ופרידה.

ערכת "דרך החושים" מזמנת למטפלים העיקריים אמצעים מעשיים לשפר את איכות החיים של האדם בדמנציה מתקדמת על ידי גרייה חושית המגבירה  קשר חברתי, ריכוז, תחושת עצמיות ועוררות ומפחיתה אי-שקט, דיכאון ובעיות התנהגות. העבודה עם ערכת  "דרך החושים" מסייעת למטפל לחוש סיפוק ובכך מחזקת גם אותו.

ניתן לרכוש את הערכה בעמותה. עלות הערכה 203 שקלים כולל דמי משלוח.

מקורות:

Zgola, Jitka.1999.Care that Works. A Relationship Approach to Persons with Dementia. John Hopkins University Press. Baltimore

הקו החם 8889*

אוזן קשבת וייעוץ לבני משפחה ולחולים. ניתן להתקשר מכל טלפון.

—– המדריך המלא —–

המדריך המלא למחלת האלצהיימר

לפניכם רשימה של סימנים נפוצים לדמנציה.

—– עקבו אחרינו —–