מחקרים קליניים
טיפולים חדשים
כיום אין ריפוי למחלת אלצהיימר. בשנים האחרונות פותחו סוגים רבים של טיפולים, אך גם כאלה שנראו מבטיחים בניסויים בבעלי חיים, נכשלו עד כה. אחד ההסברים לכישלון המחקרים, הוא שהתחלת טיפול באדם שכבר אובחן כסובל מהמחלה, היא מאוחרת מדי. לפיכך, במחקרים היום מנסים להגדיר מי הם האנשים הנמצאים בסיכון למחלה על מנת שניתן יהיה לתת להם טיפול שימנע או יעכב את פריצת המחלה.
עדכון בנוגע לתכשיר Lecanemab
ב 27 בספטמבר השנה (2022) הודיעו תאגידי התרופות Eisai ו Biogen כי המחקר הקליני הממומן על ידן
ומכונה Clarity, במהלכו בוצע ניסיון טיפולי בתכשיר Lecanemab הניב תוצאות חיוביות.
התכשיר Lecanemab הינו נוגדן הנקשר לסיבי עמילואיד מסיסים (soluble amyloid protofibrils). סיבי
העמילואיד נקשרים ביניהם ויוצרים משקעי עמילואיד ברקמת המוח. משקעי העמילואיד יחד עם משקעי
נוספים, משקעי טאו (tau), יוצרים את מרבית הפתולוגיה במחלת אלצהיימר (כפי שהיא מוכרת היום).
במחקר Clarity נכללו 1795 גברים ונשים שאובחנו כסובלים מירידה קוגניטיבית בדרגת חומרה קלה, על
רקע פתולוגיה אופיינית למחלת אלצהיימר. חציים טופלו ב Lecanemab וחציים בתכשיר שאינו פעיל
(אינבו, placebo). חומרת ההתדרדרות נמדדה במדדים קליניים ותפקודיים ונמצאה מצומצמת
משמעותית, בקבוצת משתתפים אשר שטופלה ב Lecanemab. בכ 30% מהמטופלים הסתמנו תופעות
לוואי, שחומרתן מדווחת לא חמורה.
תוצאות המחקר ראשוניות ועדיין אינן מתוקפות. המשמעות הקלינית של הצמצום בהידרדרות הקלינית
והתפקודית אינה רבה.
למרות זאת, תוצאות מחקר זה, במידה ותתוקפנה, מהוות פריצת דרך ראשונית, מלהיבה ומשמעותית
בחקר מחלת אלצהיימר ומחלות נוספות הגורמות לירידה קוגניטיבית ולדמנציה והאפשרויות לטפל בהן.
תאגידי התרופות Biogen ו Eisai החלו תהליכים להשגת אישורים מתאימים לייצור ה Lecanemab
למטרות טיפוליות בבני אדם.
נכון להיום, Lecanemab אינו מאושר לשימוש קליני בארץ או בעולם.
פרופ׳ יהודית אהרון-פרץ
עדכון בנוגע לתרופת Aducanumab
לתגובת המועצה המדעית של עמותת עמדא לאישור התרופה על ידי מנהל התרופות האמריקאי לחצו כאן
טיפול בתא לחץ לאנשים עם דמנציה
ב 30.9.22 התפרסמה כתבה בעיתון ״הארץ״ בנוגע לאפקטיביות של טיפולים בתא לחץ "בלי הוכחות או המלצה רפואית – הטיפול בתא לחץ משווק כפריצת דרך" – עידו אפרתי.
״בידיעת משרד הבריאות, בתי חולים בישראל, ובראשם המרכז הרפואי שמיר, מציעים את הטיפול בתא לחץ לשלל מצבים: מהשלכות של שבץ מוחי, שיפור יכולות קוגניטיביות, ואפילו עד טיפולים נגד לונג קוביד. אלא שהמחקרים והמומחים מראים: הנתונים לא מבוססים מספיק, מדובר בהשתתפות בניסוי…
ככלל, אומרים בשמיר ל"הארץ", לא מטפלים אצלם באלצהיימר בתא לחץ, אולם בבית החולים מודים כי יש מקרים חריגים שבהם הטיפול "נסמך על שיקול דעת רפואי שהופעל כדין בהתאם, תוך שקילת התועלת מול הסיכון ביחס לנסיבות של המקרה המסוים". שיחות עם אנשים שפנו לבית החולים מגלות כי הם מתבקשים לשלוח חומר רפואי וצילומי מוח לבחינת התאמתם לטיפול. רבים מהם נדחים, אבל לא כולם. אלה שמתקבלים נאלצים לשלם ממיטב כספם (כיום מדובר ב–650 שקלים לטיפול, ודרושים רבים שכאלה)…
התוצאה הזו אינה בהכרח מפתיעה את פרופ' יהודית אהרון־פרץ, רופאה בכירה במכון לשבץ המוח וקוגניציה בבית חולים רמב"ם. "אין אף מחקר רציני שבדק אנשים שיש להם אלצהיימר או דמנציה אחרת, ומראה שיפור בתפקודים הקוגניטיביים, חוץ משתי עבודות שפרסם שי אפרתי", אומרת אהרון־פרץ, שהיא גם יו"ר משותף של המועצה המדעית של עמותת עמדא למען חולי דמנציה ואלצהיימר ובני משפחותיהם. "מה שיש בעבודות הללו הוא מאד קטן וראשוני ולא שוחזר במחקרים אחרים. זה במקרה הטוב בחיתולים".
מחקר של האוניברסיטה העברית ו״אסותא״
במסגרת מחקר של האוניברסיטה העברית ו״אסותא״ בנושא זכרון והתמצאות במחלת אלצהיימר יערכו בדיקות מקיפות לנבדקים מגיל 55 ומעלה, הן הסובלים ממחלת אלצהיימר, הן מירידה בזכרון (MCI) או אף בריאים לחלוטין , שאינם סובלים מרקע פסיכיאטרי או כאלו שעברו אירוע מוחי ושיכולים לבצע בדיקת MRI ובדיקת PET
הבדיקות רובן קליניות וכוללות אבחון מקיף של מבחנים נוירופסיכולוגיים MMSE), MOCA, FAB, CDR, ACE ) וסריקות מוח ע״י PET-MRI המתבצעות במכשיר המשלב את שתי הטכנולוגיות והינו היחיד מסוגו בארץ (נרכש לאחרונה על ידי בי"ח אסותא ברמת החיל). בדיקות אלו מקובלות בעולם לאבחון ירידה קוגניטיבית אך בארץ אינן זמינות למטופלים. במסגרת המחקר מציעים את הבדיקות ותוצאותיהן לנבדקים ללא עלות. בנוסף מבקשים מהנבדקים להשתתף גם בסריקת MRI תפקודי שנמשכת כ- 45 דקות. תוצאות הסריקות מפוענחות על ידי נוירורדיולוג מומחה ומועברות לנבדקים ו/או לרופא המטפל (יחד עם הבדיקה המקורית על גבי דיסק), ביחד עם תוצאות המבחנים הנוירופסיכולוגיים.
הבדיקות כולן אינן כרוכות בתשלום ואינן דורשות התחייבות מקופ"ח או המתנה ארוכה לתורים. במסגרת מחקר דואגים לקביעת התורים ולליווי פיזי במהלך הבדיקות.
המעוניינים מוזמנים לפנות לנוירוביולוגית מרכזת המחקר גב׳ לידור גזית, בטלפון 050-2100250 או בדוא"ל LIDOR.GAZIT@MAIL.HUJI.AC.IL
אוזן קשבת וייעוץ לבני משפחה ולחולים. ניתן להתקשר מכל טלפון.
מחקר בצאצאים של חולי אלצהיימר
קופת חולים "מכבי" בשיתוף פעולה עם בית חולים תל השומר עורכת מחקר בו נבדקים צאצאים של חולי אלצהיימר, בניסיון לאפיין מי הם אלו שעשויים להתדרדר ולפתח את המחלה , והם עשויים ליהנות בעתיד מטיפולים מונעים. במחקר נערכות בדיקות מקיפות של מצב הבריאות, הערכה קוגניטיבית (זכרון, ריכוז, שפה וכו'), MRI של המוח ובדיקות נוספות. הבדיקות אינן כרוכות בעלות.
אנשים בני 40-65 שהם צאצאים של חולי אלצהיימר המעוניינים לקבל פרטים נוספים ולשקול את השתתפותם, מוזמנים ליצור עימנו קשר בטלפון: 03-5305439, ניתן להשאיר הודעה קולית עם פרטי שם וטלפון.
או לפנות אל יסכה
Iscka.Yore@sheba.health.gov.il
טיפול בתא לחץ על שיפור זיכרון אצל אנשים עם סוכרת מסוג 2 הסובלים מירידה בזיכרון
במרכז למדעי המח ע"ש יוסף סגול בבית חולים שיבא בתל-השומר בשיתוף פעולה עם מרכז סגול לרפואה היפרבארית במרכז הרפואי אסף הרופא מתנהל בימים אלו מחקר שמטרתו לבדוק את השפעת טיפול תא לחץ על תפקודי הזיכרון וחשיבה של אנשים הסובלים מסוכרת מסוג 2 ומליקוי קוגניטיבי קל.
כל משתתף יעבור במסגרת המחקר סדנת טיפולים בתא לחץ למשך שלושה חודשים (המשתתף יגיע 5 פעמים בשבוע, משך כל ביקור 90 דקות) במרכז סגול לרפואה היפרבארית במרכז הרפואי אסף הרופא.
כל משתתף יעבור בדיקות דימות, שאינן נכללות במסגרת הבדיקות השגרתיות של קופות החולים – בדיקת MRI ובדיקתFDG-PET CT , הערכה קוגניטיבית ועוד. בדיקות אלו יתבצעו בבית החולים שיבא, תל השומר.
הודעה זו מופנית לאנשים בני 65+, המאובחנים כסובלים מסוכרת מסוג 2 שאינם סובלים מדמנציה או ממחלת האלצהיימר ושתפקודם תקין אבל מרגישים שהזיכרון שלהם ירוד באופן משמעותי יחסית לעצמם ולבני גילם בשנה האחרונה.
נא שימו לב, הכוונה בבעיית זיכרון אשר אינה מתבטאת רק בשכחת שמות או היכן הנחתם חפצים.
אם הנכם עומדים בקריטריונים, הנכם מוזמנים ליצור קשר בטלפון 03-5305439
או לפנות אל גנית
Ganit.Almog@sheba.health.gov.il
—– המדריך המלא —–
—– עקבו אחרינו —–