חשיבות האבחון המוקדם

למרות שכיחות המחלה, רבים מהחולים אינם מאובחנים אלא רק שנים אחדות לאחר שחלו. לעתים החולה מכחיש את קיומם של הקשיים, וגם אם האדם או בני המשפחה ערים לקשיים, הם עלולים לחשוב שמדובר בעייפות, בגיל או בגלל סיבה חיצונית אחרת. לעתים המשפחה אינה פונה לאבחון בגלל המחשבה ש"ממילא אין מה לעשות".

פעמים רבות, גם כאשר המשפחה או החולה מבקשים אבחון, לא תמיד הדבר מתאפשר בגלל חוסר שיתוף פעולה בין הגורמים האבחוניים לבין הגורמים המטפלים. לעתים החולה מופנה למרפאות שונות, שלעתים אינן מתואמות ביניהן מבחינת העיתוי והגישה לטיפול במכלול הבעיות  הנגרמות ע"י  מחלות הדמנציה למיניהן. כל מרפאה מציעה טיפול לתסמין אחד של המחלה בלבד. למשל הנוירולוג יאבחן ויטפל בליקוים הקוגניטיביים, הגריאטר יאבחן ויטפל במצב הבריאותי הכללי, הפסיכיאטר יטפל בהפרעות ההתנהגות, אחות תבצע הערכה תפקודית ושירות הסוציאלי ייעץ בנוגע לקבלת שירותים קהילתיים.

למה לגשת לאבחון לדמנציה?

אבחון מוקדם חשוב ומוביל לטיפול נאות. לעתים התופעות שצצות הן פועל יוצא של מחלה הפיכה (כגון חוסר בויטמין B12 או תת פעילות של בלוטת התריס). בדיקות דם פשוטות יכולות לעלות על הבעיה ולאפשר פתרון מהיר שיביא לשיפור איכות החיים לשנים רבות. 

טיפול תרופתי: ראשית יש לטפל בתסמונות הניתנות לטיפול. התרופות הקיימות היום ממתנות את הסתמנות המחלה ולעתים מאטות ומעכבות את התפתחותה. כל עיכוב בהזדקקות לתרופות הרגעה או בהכנסת עזרה הביתה או בהוצאת החולה מן הבית לאשפוז – הוא משמעותי. האבחון גם מאפשר להשתתף במחקרים קליניים ניסויים לפי התאמה. 

התאמת אורח החיים: זה הזמן לשים לב לאורח החיים ולערוך שינויים שיכולים לעזור בשיפור איכות החיים. להוסיף פעילויות ספורט, לעבור לתזונה ים-תיכונית, לאזן לחץ דם, כולסטרול, בלוטת תריס, סכרת ועוד. 

ארגון וסדר משפטי מראש: לא פשוט לחשוב על סוף החיים, אבל אבחון בזמן מאפשר לנצל את הזמן בשלב ההתחלתי של המחלה לארגן את הניירת שתדרש בהמשך, ושיתוף בני המשפחה ברצונות בדרכי הטיפול במצבים מורכבים לקראת סוף החיים. חשוב לערוך יפוי כח מתמשך וצוואה. חשוב לארגן את הנכסים הפיננסים והמשפטיים הרשומים על שמו של האדם שאובחן. 

מיצוי זכויות: לאדם עם דמנציה ניתנות זכויות שונות שכדאי לנצל אותם כדי לסייע בטיפול לאורך זמן, מבחינה כלכלית ובריאותית. עוד על זכויות החולה

איך מאבחנים? 

רצוי שאבחון הליקויים בתפקודים הקוגניטיביים, בהתנהגות ובתפקוד יבוצע  במרפאות ייעודיות  כמו מרפאות זיכרון. אלה מרפאות רב-תחומיות המרכזות  את בעלי  מקצוע מומחים ומיומנים  באבחון  וטיפול בתסמינים המתעוררים כתוצאה מליקויים קוגניטיביים בכלל וממחלת אלצהיימר וממחלות הקיהיון האחרות בפרט.   צוות המרפאה  מבצע  את האבחון  וממליץ על הטיפול המתאים  ובני המשפחה מקבלים הכוונה והדרכה. כיוון שהתמונה הקלינית המאפיינת את האבחנות השונות אינה זהה, האבחון המדויק במחלה וההכוונה חשובים ביותר למטופל ולמשפחתו.

תהליך האבחון של תסמונות המתבטאות בהידרדרות בתפקודים הקוגניטיביים ובהתנהגות כגון ירידה קוגניטיבית קלה ( MCI) , ירידה קוגניטיבית על רקע חסרים תזונתיים או על רקע הפרעות בחילוף החומרים,   מחלת  אלצהיימר ומחלות הקיהיון הנוספות, אינו כלול עדיין בסל הבריאות. עמותת עמדא פועלת לשינוי מצב זה.

כיום פועלות בארץ מספר רב של מרפאות זיכרון רב-תחומיות רובן ליד בתי החולים.

הקו החם 8889*

אוזן קשבת וייעוץ לבני משפחה ולחולים. ניתן להתקשר מכל טלפון.

—– המדריך המלא —–

המדריך המלא למחלת האלצהיימר

לפניכם רשימה של סימנים נפוצים לדמנציה.

—– עקבו אחרינו —–