חיסונים נגד קורונה - תשובות למטפלים בחולי אלצהיימר

הקו החם 8889*

אוזן קשבת וייעוץ לבני משפחה ולחולים. ניתן להתקשר מכל טלפון.

אודות החיסון כנגד קורונה

*המאמר נכתב במקורו לקהל אמריקאי על ידי עמותת אלצהיימר אמריקאית

מי הראשונים לקבל את החיסון?

עמותת אלצהיימר תומכת בהחלטיות בהמלצות מרכזי בקרת המחלות ומניעתן (CDC ) להעניק עדיפות במתן החיסון לעובדי רפואה המצויים בקו הראשון, וכן לצוותים ולחולים של בתי החולים הסיעודיים ושל מוסדות אשפוז ארוכי-טווח אחרים. בעמותה מאמינים, שיש להתחיל את החיסונים דווקא אצל האוכלוסיות הרגישות ביותר, ובמקום בו האיום הוא הגדול ביותר. חיסון הצוותים והחולים במוסדות אלו, הנו צעד ראשון וקריטי בדרך לאפשר לחולים להתאחד עם בני משפחותיהם אחרי חודשים של פרידה כפויה, אשר לעתים קרובות גורמת להידרדרות במצבם של חולי הדמנציה.

האם החיסונים בטוחים בעבור אנשים עם אלצהיימר או צורות אחרות של דמנציה?

בהתבסס על המידע שהתקבל מה-FDA, חיסוני הקורונה עברו ניסויים רפואיים נרחבים, שנועדו להבטיח, שהם עומדים בתקני הבטיחות. אנשים רבים גויסו להשתתפות בניסויים אלו, כדי לבדוק כיצד החיסונים מבטיחים הגנה לאנשים בגילאים שונים, מגזע שונה, ממוצא אתני שונה ובאנשים עם בעיות רפואיות שונות. אם אתם מודאגים בנושא בטיחותם של חיסונים אלו, חשוב שתשוחחו עם ספק שירותי הבריאות שלכם.

מהו המינון הנדרש לחיסון?

כדי להיות מחוסן בצורה מלאה על האדם לקבל שתי מנות חיסון בתוך תקופה של 4-3 שבועות.

מה הן תופעות הלוואי האפשריות?

בניסויים הקליניים התמנו לעיתים תופעות הלוואי, שדווחו כתוצאה מהחיסון. מרבית תופעות הלוואי היו קלות וזמניות, כללו חום וכאבי שרירים וחלפו עצמן בתוך שעות עד שבוע. קיימים דיווחים גם על תופעות לוואי כמו שיתוק עצב הפנים, תחושת נימול באיורי גוף שונים ואף מצבי בלבול חולפים. הקשר בין תופעות אלו לחיון לא הוכח ואינו ברור. במידה ובן משפחה או חבר הסובל מדמנציה, חוסן והוא סובל מתופעות לוואי חמורות יותר או שנמשכות מעבר לשבוע, יש לפנות מיד אל הרופא המטפל.

האם יש לחסן אנשים הסובלים מאלרגיות חמורות?

במהלך מתן החיסונים הראשונים של חברת פייזר היו דיווחים בודדים על תגובות אלרגיות אצל אנשים שסבלו בעברם מאלרגיות חמורות. סיבוכים אלו לא היוו סכנת חיים. אם אתם מודאגים בנוגע לאדם קרוב הסובל מאלרגיות, חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל.

 

מידע אודות חיסון הקורונה לאנשים הסובלים ממחלת אלצהיימר ודמנציה

האם מומלץ לחולי אלצהיימר, ומחלות דמנציה אחרות, לקבל חיסון נגד קורונה?

החיסונים הנם צעד חשוב בהגנה על בריאותם של חולים המאושפזים במוסדות לטווח ארוך, ועל בריאותם של אנשי הצוות במוסדות אלו. לכן, עמותת אלצהיימר מעודדת את השימוש בהם. חשוב שחולים ובני משפחותיהם יתייעצו עם הצוות הרפואי בכל שאלה הנוגעת לחיסון של חולה מסוים.

בן משפחה שלי, או חבר שלי, חולים בדמנציה, אולם אינם מאושפזים במוסד. מתי יגיע תורם להתחסן, ואיך יקבלו את החיסון?

נכון לרגע זה ממליץ ה-CDC, שצוותי המטפלים והחולים במוסדות הסיעודיים יהיו הקבוצות הראשונות לקבלת החיסון. אוכלוסיות בסיכון גבוה, וחולים הסובלים ממחלות מורכבות או ממחלות רקע (כולל אלצהיימר וסוגים אחרים של דמנציה), צפויים להיות בקבוצה בעדיפות השנייה.

בן המשפחה, או החבר שלי, מאושפזים במוסד סיעודי, ואני רוצה/ לא רוצה שיחוסנו. מה עלי לעשות?

חשוב לשאול את הצוות הרפואי על מצב החיסונים ברגע נתון. חשוב גם לדון עם הצוות הרפואי על הסיכון והיתרון שבקבלת החיסון. יש לדון עם הצוות הרפואי המטפל בשאלה זו.

מה קורה אם חולי הדמנציה אינם יכולים להביע הסכמה לקבלת החיסון?

יש להתייחס להסכמה לקבלת החיסון לקורונה באותו אופן בו מתייחסים להסכמה לחיסונים אחרים, או להחלטות אחרות הנוגעות לטיפול הרפואי. אם חולה במוסד סיעודי אינו יכול להביע הסכמה, הצוות הרפואי יפנה אל האפוטרופוס, או מי שבידו ייפוי כוח, או אל בן משפחה של החולה.

מה קורה אם אדם מחליט שאינו רוצה להתחסן?

אנו מאמינים, שהחיסונים הנם צעד חשוב בהגנה על בריאותם ועל בטיחותם של החולים המאושפזים במוסדות סיעודיים, ולפיכך אנו, בהחלט, מעודדים קבלת החיסון. נדיר ביותר להגיע למצב של כפיית חיסון בכל מצב ולגבי כל מחלה שהיא. במקרים בהם לא ניתן חיסון, קיימים פרוטוקולים אחרים, כולל PPE – בדיקות מהירות ואמצעי בטיחות אחרים, אותם יש לנקוט כדי להבטיח את שלומם ובריאותם של החולים, של הצוות ושל המבקרים.

איך ניתן להבטיח, שהצוות המטפל במוסד הסיעודי – אכן חוסן ?

למרות חשיבותם הרבה של החיסונים, הן לחולים והן לאנשי הצוות, עדיין אין חובת התחסנות. אם אתם מודאגים, שאלו את הצוות המטפל מהי מדיניות החיסונים של הצוות.

כמטפל של חולה דמנציה – האם עליי לקבל חיסון, למרות שאיני נמצא בקבוצת העדיפות?

נכון לרגע זה החיסון ניתן רק לקבוצות בסיכון גבוה, כך שאולי לא תוכל להתחסן. אולם אנו ממליצים למטפלים להתחסן, ברגע שהדבר יתאפשר להם. למרות התרחבות החיסונים, הנראית באופק, חשוב לשקול את הסיכונים ולנקוט צעדי זהירות מוגברים, ככל שמדובר בחולי אלצהיימר או דמנציה. כדאי לקרוא את ההמלצות למטפלים בחולים, שפורסמו ע"י עמותת אלצהיימר, כדי לשמור על בריאותם של יקיריכם, בין אם בבתי החולים הסיעודיים ובין בבית.

בן משפחה שלי מאושפז במוסד סיעודי, חוסן. האם אני יכול לבקר אותו?

הביקורים ראויים, כאשר הם בטוחים, והגדרת הבטיחות נקבעת על-ידי המומחים לבריאות ולמגיפות. העמותה מכירה בכך, שסיום הבידוד החברתי של החולים והאיחוד מחדש עם בני משפחותיהם חשובים ביותר, וכיום יש בידינו הכלים והמשאבים לאפשר זאת. אנו מאמינים, שהחיסונים הנם צעד חשוב ביותר בהגנה על בריאותם של החולים ושל אנשי הצוות כאחד. אפילו כאשר ניתנים החיסונים, עדיין יש להקפיד על אמצעי זהירות נוספים, כגון: בדיקות קורונה מהירות וכד', כדי לשמור על סביבת ביקורים בטוחה ובריאה.

מקור:

https://www.alz.org/alzheimers-dementia/coronavirus-covid-19-vaccine

 

תרגום: עפרה בר-טל – מאירי

 

 

 

—– המדריך המלא —–

המדריך המלא למחלת האלצהיימר

לפניכם רשימה של סימנים נפוצים לדמנציה.

—– עקבו אחרינו —–