התרופה אדוקאנומאב Aducanumab
מאת פרופ׳ עמוס קורצ׳ין יושב ראש המועצה המדעית של עמותת ״עמדא״ לחולי אלצהיימר ומחלות דומות
אישור מנהל התרופות האמריקאי לתרופה Aducanumab כטיפול חדשני למחלת אלצהיימר מעורר הדים רבים ומובנים ברחבי העולם ובארץ. תרופה זו מיועדת לסלק את משקעי עמילואיד במוח אשר מאפיינים את המחלה ואשר נחשדים כטוכסיים למוח, על ידי מנגנון חיסוני. בניסויים בחיות ניסוי וגם בבני אדם אכן הודגמה הצלחה בסילוק העמילואיד, ולכן היתה תקווה כי מתן התרופה ימנע את התקדמות המחלה בבני אדם. יצויין כי ניסויים קודמים של טיפולים דומים הצליחו גם הם בסילוק עמילואיד ממוחותיהם של החולים, אך כולם נכשלו בטיפול בחולים ובחלקם גרמו לתופעות לוואי משמעותיות.
חברת ביוג׳ן המייצרת את התרופה אדוקאנומאב ביצעה שני ניסויים בתרופה זו על אלפי חולים. הניסוי הראשון נכשל כליל וגם השני הוכרז תחילה ככשלון אך בניתוח נוסף של הנתונים נמצא כי בקבוצה אחת, של חולי אלצהיימר בדרגה קלה נראה כי למרות שמצבם הוסיף להחמיר, הירידה היתה איטית מעט יותר מאשר בקבוצת הביקורת. תוצאה זו שכנעה את מינהל התרופות האמריקאי לתת אישור מותנה לשימוש בתרופה. השם המסחרי של התכשיר הנו Aduhelm, והוא ניתן בזריקה תוך ורידית. זאת לחולים אשר אובחנו כסובלים ממחלת אלצהיימר על סמך מיפוי עמילואיד וכאמור שמצבם קל.
בישראל, בה קיימים כ-150,000 חולי אלצהיימר, לא קיימת התשתית למיפוי מח הנדרש, ומכל מקום התרופה טרם אושרה ואיננה זמינה בארץ וקרוב לודאי שמחירה יהיה גבוה מאד כדי לכסות את עלות הפיתוח והייצור. למרות העובדה שהתרופה רחוקה מאד מלפתור את בעיית המחלה, מעודדת העובדה שהתעשייה ממשיכה לפעול במרץ בנסיון להתמודד עם הבעייה. גם אם אין בידינו היום, ולא תהיה אפשרות בעתיד הקרוב, לרפא חולים במחלת אלצהיימר, יש לזכור ולהדגיש כי מדובר במחלה הניתנת למניעה במידה רבה על ידי שינוי אורחות חיים כגון אי-עישון, הקפדה על אורח חיים בריא, טיפול בגורמי סיכון כולל יתר לחץ דם, חוסר פעילות גופנית, בדידות ועוד.
מידע נוסף בנושא תרופה Aducanumab
מאת עמותת ״עמדא״ לחולי אלצהיימר ומחלות דומות
עמותת עמדא מברכת על אישור התכשיר אדקונומב, על ידי ה FDA האמריקאי, לטיפול במחלת אלצהיימר.
זו הפעם הראשונה בה מאושרת תרופה אשר משנה את אחד מהמנגנונים הביולוגיים החשודים כגורמים למחלה זו. התרופה "מנקה" ומונעת המשך הצטברות חלבון העמילואיד במוחותיהם של החולים.
אישור התרופה ע"י ה FDA היה תהליך מורכב ששיקף דעות מקצועיות מנוגדות הואיל ואין מדובר בתרופת פלא והיעילות הקלינית של התרופה עדיין אינה ברורה די צורכה. אישור התרופה על-כן היה בהליך מיוחד בהתניה ומחייב מחקר קליני נוסף. חשוב לציין כי טיפול זה עשויי להאט התקדמות מחלת אלצהיימר בחלק מצומצם מאוכלוסיית החולים במחלה זו (אלו עם ירידה קוגניטיבית קלה או אלו עם דמנציה בדרגת חומרה קלה ורק מסוג מחלת אלצהיימר ולא דמנציות אחרות). הטיפול אינו עוצר את התקדמות המחלה ואינו מחזיר יכולות קוגניטיביות שאבדו. הטיפול מייצג צעד ראשון וחשוב בקידום הטיפול במחלה. אנו מכירים בכך שמחקר נוסף יידרש על מנת לבחון את יעילות הטיפול, תופעות הלוואי ואוכלוסיית היעד המתאימה ביותר.
במידה והתכשיר יאושר בישראל, עמותת עמדא תעשה כל שביכולתה על מנת להבטיח גישה לתרופה ולבדיקות העזר הנדרשות לקבלתה. אחד מהיעדים העיקריים שלנו יהיה להסיר חסמים לקבלת התרופה למטופלים מתאימים ולמתן הטיפול בזהירות הנדרשת.
המשאבים הקיימים כיום במדינת ישראל לטיפול במחלת אלצהיימר ובדמנציות אחרות הינם מצומצמים ביותר. עם כניסתנו לעידן חדש זה יש צורך מידי בהשקעות משמעותיות על מנת לפתח ולקדם תחום האבחון, הטיפול, המעקב והמחקר במחלת אלצהיימר ודמנציות אחרות. השקעות מידיות נדרשות בתחומים מגוונים וכוללות בין היתר: הקמת מרפאות וגיוס כח אדם מקצועי לאבחון ולטיפול בחולים, גישה לבדיקות אבחון והדמיה מתקדמות, שילוב תוכניות למניעת המחלה על ידי איזון גורמי סיכון וסקולריים, טיפול בסימפטומים ההתנהגותיים של המחלה, ועוד ועוד. אנו תקווה כי קברניטי מערכת הבריאות בישראל יעזרו לנו להוביל יחדיו את השינוי הנדרש בתחום זה.אנו מייחלים כי זהו תחילתו של עידן חדש של טיפולים במחלת אלצהיימר ודמנציות אחרות. טיפול חדש זה, למרות שאינו מרפא, הינו הסנונית הראשונה ואחרות יבואו אחריה.
סביר להניח, כי בעתיד הלא רחוק יאושרו טיפולים נוספים במחלה זו ובדמנציות מסוגים אחרים.
ברצוננו להודות לחולים, למשפחותיהם, לאנשי המקצוע ולכל אלו המקדמים את הטיפול בתחום זה. בתקווה לבשורות מרגשות נוספות בעתיד הלא רחוק.
למידע בנושא מארגון האלצהיימר הבינלאומי לחצו כאן
אוזן קשבת וייעוץ לבני משפחה ולחולים. ניתן להתקשר מכל טלפון.
—– המדריך המלא —–
—– עקבו אחרינו —–